Eerste spadesteek voor bouw nieuwe generatie recyclagefabriek voor bitumen

Soprema, expert in waterdichting en isolatie, investeert meer dan 30 miljoen euro in een nieuwe recyclagefabriek in Grobbendonk. Centraal daarin staat de ZLOOP, een unieke recyclinginstallatie voor bitumen.

Trefwoorden: #bitumen, #fabriek, #recyclage, #Soprema, #ZLOOP

Lees verder

Nieuws

( Foto: Soprema )

ENGINEERINGNET.BE - Managing Director Marc Geerts: “Die installatie is gericht op het recycleren van bitumineus snij- en sloopafval, beter bekend als roofing. We geven gebruikt bitumen op deze manier een tweede leven.”

De ontwikkeling van deze hoogtechnologische industriële eenheid voor het recycleren van bitumineus afval op grote schaal is uniek in zijn soort. De installatie heeft namelijk een capaciteit van minimaal 6.000 ton per jaar en beoogt een maximale circulariteit.

Het resultaat van het recyclingproces is een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen. Een circulair procedé waarbij zoveel mogelijk bitumen op een splinternieuw dak terechtkomt en de rest wordt verwerkt tot hernieuwde grondstoffen.

Hoofdaannemer edibo kreeg de eer om de officiële eerste kolom van het nieuwe complex te plaatsen. Het startschot van een masterplan in drie fases.

In deze eerste fase wordt de capaciteit van de bestaande productieruimte verdubbeld en uitgebreid met de ZLOOP-recyclinginstallatie. Fases 2 en 3 behelzen de bouw van nieuwe magazijnruimtes en kantoren.

En in primeur zal Soprema, naast hun dakdichtings- en dakisolatiematerialen, ook losse isolatie aanleveren, die ingestort kan worden in geprefabriceerde betonpanelen.