Febelauto zet in op recycling van elektrische batterijen van bussen

Febelauto speelt in op de nieuwe Europese batterijregelgeving, die vanaf 18 februari 2024 van kracht wordt, om de vrachtwagen- en busmerken te sensibiliseren voor een veilige en milieuvriendelijke recyclage van hun elektrische en hybride voertuigen.

Trefwoorden: #autobus, #batterij, #Febelauto, #hybride elektrisch, #vrachtwagen, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Febelauto )

ENGINEERINGNET.BE - Op 11 december 2023 organiseert Febelauto het "Circular Electric Truck & Bus" evenement  bij Watt4Ever in Beringen, een belangrijke bijeenkomst voor het veilig en milieuvriendelijk beheer van hybride en elektrische bussen en vrachtwagens.

Europa erkent de cruciale rol van batterijen in de energietransitie en introduceerde deze zomer een uitgebreide "Battery Regulation". Deze verordening gaat veel verder dan de vorige richtlijnen en behandelt de volledige levenscyclus van batterijen voor elektrische voertuigen: van de productie van een batterij tot einde levensduur.

Zo legt de verordening niet alleen de nadruk op het verhogen van de recyclingpercentages, maar vermeldt het ook beperkingen op het gebruik van kwik, lood en cadmium en moeten batterijen uit een bepaald percentage aan gerecycled materiaal bestaan.

Ook is er de eis vanuit Europa voor duidelijke productinformatie. Alle batterijen moeten vanaf 2027 een zogenaamd “Batterijpaspoort” hebben, waarin alle informatie over de betreffende batterij digitaal terug te vinden is.

Febelauto, nu al beheersorganisatie voor het batterijbeheer van personen- en bestelwagens sinds 2019, gaat de uitdaging aan en wil haar inspanningen uitbreiden naar de invoerders en Original Equipment Manufacturers (OEM's) van bussen en vrachtwagens.

Nu de sector van het zwaar wegtransport snel overschakelt op elektrische of hybride voertuigen, erkent de organisatie de noodzaak om de unieke uitdagingen van de recyclage van hoogspanningsbatterijen uit vrachtwagens en bussen aan te pakken.

Deze grote en zware batterijen, voornamelijk lithium-ion, hebben een complexe chemische samenstelling en werken bij zeer hoge elektrische spanningen. Veiligheidsprocedures zijn van het grootste belang bij de inzameling en verwijdering ervan.

De aanpak van Febelauto stopt niet bij recyclage, maar strekt zich ook uit tot toepassingen voor een tweede leven ter ondersteuning van de circulaire economie.