UHasselt onderzoekt Limburgs bodemleven met nieuwe DNA-robot

In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. De nieuwe robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses.

Trefwoorden: #bacterie, #bodem, #DNA, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Om de inhoud van 1.000 theezakjes te analyseren gebruiken de onderzoekers nu innovatieve DNA-technieken.

Hiervoor wordt ieder theezakje eerst gewogen, en wordt vervolgens het genetisch materiaal geïsoleerd via stapsgewijze extracties met bepaalde vloeistoffen.

Daarna volgt een vermeerdering van specifieke ‘tags’ of barcodes van het DNA, waarmee de onderzoekers later soorten tot op naam kunnen identificeren.

Deze stappen zijn labo-intensief en repetitief, en voor 1.000 stalen was er dus dringend nood aan schaalvergroting. Dit komt er nu dankzij de NGSxpress robot.

De DNA-robot is een zogenaamde ‘vol-automatische vloeistof transfer robot’ die zeer snel en nauwkeurig de extractie kan uitvoeren. Met een lange ‘arm’ van 80 cm met hierop naalden kan het toestel de verschillende vloeistoffen overbrengen van bron naar doel.

Daarnaast omvat het systeem een ingebouwde ‘elektroforese’ om gels te vullen, DNA-fragmenten te scheiden en te visualiseren.

Tot slot hoort bij het systeem een long-read DNA-sequencer van Oxford Nanopore om zo de moeilijk te bestuderen groep van bodemaaltjes nauwkeuriger te identificeren.

Sofie Thijs (UHasselt): “We willen biotech bedrijven bijstaan in het ontwikkelen van nieuwe ‘vaccins’ voor planten tegen virusinfecties, groeispurtregelaars ontwikkelen, alsook andere ‘kracht’middelen gepuurd uit onze eigen bodemmicroben.”