Op maat gemaakte logistieke dienstverlening voor complexe ATMP-geneesmiddelen

Geavanceerde therapieën, zoals cel- en gentherapie en geneesmiddelen op basis van weefsel manipulatie, vereisen een gestroomlijnde logistiek. Deze zendingen zijn complexer dan andere farmaceutische producten, door de specifieke eisen.

Trefwoorden: #dienstverlening, #geneesmiddel, #koeling, #logistiek, #transport

Lees verder

ENGINEERINGNET.BE - VIL stelde in het project ATMP Logistics, samen met tweeëntwintig bedrijven, praktische richtlijnen op die zowel farmaceutische ontwikkelaars als logistieke dienstverleners ondersteunt in het ontwerpen en optimaliseren van dit proces.

ATMP-geneesmiddelen, dat staat voor Advanced Therapy Medicinal Products, zijn patiënt specifiek en extra gevoelig op vlak van temperatuur en houdbaarheid.

Het project wijst uit dat ATMP om gespecialiseerde supply chains vraagt, die zowel schaalbaar als flexibel moeten kunnen inspelen op ATMP-gerelateerde uitdagingen. Het is bijzonder belangrijk om de logistieke keten hiervoor tot in de puntjes op te zetten.

De huidige logistieke ketens zijn gefocust op gekende farmaceutische producten die regelmatig en in grote volumes worden getransporteerd.

Helemaal het tegenovergestelde van wat er nodig is voor ATMP. Hier gaat het voornamelijk om onregelmatige zendingen, met lage volumes die door kleine biotech bedrijven of academici verzonden worden.

VIL raadt aan om supply chain experts in de vroege fase van ontwikkeling te betrekken. Op die manier kan er meteen rekening gehouden worden met belangrijke ATMP gerelateerde aandachtspunten zoals temperatuur en tijdgevoeligheid.

Realtime en complete supply chain visibiliteit is een noodzaak. Daarnaast moet iedereen die betrokken is bij de logistiek voldoende opgeleid zijn zodat correct met de producten kan worden omgegaan.

VIL pleit verder ook voor het ontwikkelen van een specifiek ATMP-label. Dit label moet, zonder ‘voorkennis’, duidelijk maken dat belangrijke en gevoelige producten behandeld en getransporteerd worden.

Tijdens dit project werd het ATMP Excellence Center opgericht dat de kennis over ATMP supply chains verder zal uitdiepen en uitdragen naar de sector.

Projectdeelnemers: Air Liquide Medical, Anicells, Bluecrux, Brussels Airport Company, Cargo Velo, Etheclo, eTheRNA immunotherapies, Emball’iso, Exam Packaging, ExoZelle, Fat-Stem Laboratories, Livlina, Marken, Movianto Belgium, Novartis Pharma, OCASA, POM Limburg, PostNL Pharma&Care, ReGenesys, Topa Packaging, Urbike, UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen).