Nieuwe pathfinding-technologie voor geïntegreerde optica op systeemniveau

De Nederlandse Universiteit Twente werkt aan een veelzijdige herconfigureerbare lichtbron, waarbij gebruik wordt gemaakt van recent gepatenteerde technologie.

Trefwoorden: #frequentie, #lichtbron, #RF, #subsidie, #technologie, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - De wetenschappers van UTwente hebben de overtuiging dat dit project, genaamd Veritas, de haalbaarheid van deze technologie zal bevestigen en de weg zal vrijmaken voor softwaregedefinieerde herconfigureerbare front-ends in RF-toepassingen die zeer hoge frequenties en grootte of gewicht vereisen.

Het initiatief heeft veel belangstelling gewekt bij industriële partners uit verschillende sectoren. Chilas en LioniX International uit Nederland, iPronics (Spanje), Enlightra (Zwitserland), Thales Research and Technology (Frankrijk) en Leonardo (VK) zijn op de een of andere manier er als partner bij betrokken.

Hoogleraar David Marpaung en zijn team borduren hiermee voort op zijn eerdere werk, waarvoor hij in 2022 al een ERC Consolidator Grant ontving. Hij heeft nu een ERC Proof of Concept Grant van 150.000 euro ontvangen om het onderzoek voort te zetten.

“De technologie die we ontwikkelen is interessant vanuit het oogpunt van de fysica om te proberen een complex systeem te besturen", aldus Marpaung.

"Deze subsidie stelt ons in staat om dit idee echt te ontwikkelen tot een werkend apparaat, en de weg te verkennen naar vermarkten middels het opzetten van een spin-off voor de productie van hoogwaardige on-chip frequentiekammen."

De huidige markt voor deze technologie is aanzienlijk en groeiend.