Ontwikkeling flexibele sonde van klinische kwaliteit

De nieuwe sonde, ontwikkelt door de Nederlandse Universiteit Twente, bevat intern gegenereerde velden met zorgvuldig geoptimaliseerde magnetische materialen voor ongeëvenaarde precisie en wendbaarheid.

Trefwoorden: #behandeling, #chirurgie, #precisie, #project, #sonde, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Endovasculaire ingrepen, die een integraal onderdeel vormen van minimaal-invasieve chirurgie, maken een nauwkeurige behandeling van hart- en vaatziekten mogelijk door middel van genuanceerde incisies en flexibele instrumentbeheersing.

Bestaande instrumenten zijn echter afhankelijk van grote externe magnetische velden, waardoor controle op afstand beperkt is.

Het doel van APOLLO is daarom het ontwerpen van een flexibele sonde van klinische kwaliteit die gebruik maakt van intern gegenereerde velden met zorgvuldig geoptimaliseerde magnetische materialen, zodat ongeëvenaarde precisie en wendbaarheid wordt bereikt.

Dit komt zo tegemoet aan de behoeften van clinici, en verbetert de efficiëntie en toegankelijkheid van minimaal-invasieve chirurgie.

Het maakt zorgvuldige interventies in anatomisch uitdagende gebieden mogelijk en draagt bij tot de ontwikkeling van magnetische activering tot een commercieel levensvatbare technologie.

Het APOLLO-team van het Surgical Robotics Laboratory van de UTwente werkt nauw samen met clinici en Flux Robotics, een spin-off van dit labo, om deze technologie verder te brengen.

Projectleider professor Sarthak Misra heeft voor de voortzetting van APOLLO een ERC Proof of Concept-subsidie ter waarde van 150.000 euro ontvangen. Hij was al eerder succesvol in het binnenhalen van een aantal prestigieuze nationale en Europese subsidies.

"Het ontvangen van een vijfde ERC-subsidie onderstreept opnieuw de wereldwijde impact en relevantie van ons werk."

Het nieuwe project versterkt de kennis van Misra en zijn team in magnetisch aangedreven robotica, door gebruik te maken van de vooruitgang in de ontwikkeling van zachte magnetische sondes op macro- en microschaal.