Data en AI zorgen voor betere doorstroom passagiers op Brussels Airport

Brussels Airport leidde de afgelopen 5 jaar een EU-project om op luchthavens een Airport Operations Plan te ontwikkelen en te optimaliseren, om met big data en AI de doorstroom van passagiers te verbeteren.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #Brussel, #luchthaven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - "Dankzij het Airport Operations Plan (AOP) kunnen we beter anticiperen op ongewone operaties, van piekperiodes tot periodes met winterweer, en deze sneller verhelpen", aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Brussels Airport bundelde in 2017 de krachten met 11 andere luchthavenuitbaters en 2 luchtverkeersleidersdiensten, waaronder skeyes, om in luchthavens een AOP uit te werken. Dit project is eind 2023 afgerond.

Bij Brussels Airport is er de voorbije jaren veel data verzameld. Onder meer over de drukke en minder drukke momenten op de luchthaven, en hoe lang het duurt per passagier om door de veiligheidscontrole te gaan.

Ook worden er gegevens verzameld over specifieke situaties, zoals weersomstandigheden. Het AOP brengt al die informatie samen in een computermodel. Door middel van algoritmes en AI worden hiermee voorspellingen gemaakt.

Zo kan het Airport Operations Centre maatregelen nemen om de passagierservaring te optimaliseren en ook om ad hoc goed in te spelen op onvoorziene omstandigheden.

Er wordt hierbij gefocust op vier processen: de reis van de passagier door de luchthaven, het bagageproces, het afhandelingsproces van de vliegtuigen tot ze klaar zijn voor vertrek, en de bereikbaarheid van de luchthaven.

Het AOP geeft voorspellingen van 6 maanden tot 2 dagen voor de operaties, en informatie in real-time over processen, zoals de veiligheidscontrole en grenscontrole. Na de operaties ka de rapportering gebruikt worden voor evaluatie en verbetering van processen.

Brussels Airport biedt de opgebouwde expertise via haar dochteronderneming Airport Intelligence ook aan aan andere luchthavens.

Er komt een vervolgproject om het AOP verder te ontwikkelen. Brussels Airport heeft daartoe opnieuw de krachten gebundeld met een consortium, bestaande uit 18 luchthavens, 1 luchtverkeersleider en Eurocontrol.