Ruim 100 miljoen euro voor project Groen Staal

Een Nederlands consortium met internationale partners ontwikkelt nieuwe technologie voor schoon staal, van productie tot terugwinning, om de Nederlandse staalcyclus in 2050 volledig CO2-neutraal te maken.

Trefwoorden: #CO2, #groen, #productie, #project, #staal

Lees verder

research

( Foto: RUG - Leoni von Ristok )

ENGINEERINGNET.BE - De Rijksuniversiteit Groningen richt zich in het kader van dit project op de verwerking en het gebruik van het groene staal, dat in de labo van Tata Steel Nederland of bij Alleima Zweden geproduceerd gaat worden.

De onderzoekers gaan kijken naar de atomaire structuur van het materiaal en op basis van deze informatie computermodellen ontwikkelen van de microstructuur van het materiaal. Ook gaan ze werken aan nieuwe coatings en coatingtechnieken.

Prof. Jan Post van de Rijksuniversiteit Groningen is verantwoordelijk voor de gebruikersfase van het gehele consortium. Hij ontwikkelt samen met andere instellingen en bedrijven modellen voor specifieke toepassingen.

Met deze modellen kan bijvoorbeeld voorspeld worden hoe een scheermesje gemaakt van een nieuw type groen staal zich zal houden na veelvuldig gebruik, of hoe snel het landingsgestel van een vliegtuig slijt.

Allerlei opleidingen van de Groningse Universiteit gaan voor dit project met elkaar samenwerken, zoals Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde en het Bernoulii institute. Doel is om een nieuwe generatie ingenieurs op te leiden die kunnen meewerken aan de overgang naar groen staal.

Een groot consortium van Nederlandse bedrijven, universiteiten en hogescholen voert dit project uit. Het project wordt geleid door het Nederlandse Materials innovations institute.

Ook adviseert het consortium over het overheidsbeleid dat de randvoorwaarde stelt voor een soepele transitie van de staalsector.

Het project 'Groeien met Groen Staal' wordt versterkt door buitenlandse partners die de Nederlandse staalindustrie ondersteunen bij de overgang naar groen staal. De waardeketen en kennisnetwerken van staal zijn internationaal, en dit vereist internationale samenwerking om de transitie tot een succes te maken.

Via het Nationaal Groeifonds investeert de Nederlandse overheid 20 miljard euro in projecten die de economische groei van het land op lange termijn waarborgen.