UGent spin-off zorgt voor accuratere houdbaarheidsdatums van voedsel

Wereldwijd wordt één derde van alle beschikbare voedsel verspild door foutieve houdbaarheidsdatums. I-Challenge, een spin-off van UGent, gebruikt de kennis van bederforganismen om deze voedselverspilling tegen te gaan.

Trefwoorden: #houdbaarheid, #spin-off, #UGent, #verspilling, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - I-Challenge Co-founder Professor Frank Devlieghere (UGent): “De houdbaarheid van producten wordt momenteel bepaald door klassieke houdbaarheidstesten, een tijdrovende en weinig efficiënte methode.”

De professor is een expert in levensmiddelenconservering en brengt met deze spin-off de kennis van zijn onderzoeksgroep op de markt.

De spin-off gebruikt de kennis van bederforganismen; schimmels, gisten en bacteriën verantwoordelijk voor voedselbederf, om de houdbaarheid  te bepalen.

Bedrijven kunnen zelf aan de slag met de hun testkits of kunnen beroep doen op hun laboratoria om houdbaarheid accuraat te laten bepalen.

Zij kunnen de houdbaarheid van een product bepalen met 1 test. Om eenzelfde betrouwbaarheid te bereiken met de klassieke methode zou je al snel 2.000 stalen moeten opvolgen.

Verder biedt het bedrijfje software aan die de houdbaarheid van voedsel kan voorspellen. Voedselproducenten kunnen op deze manier de houdbaarheid van hun producten gaan bepalen nog voor ze geproduceerd worden.