• 05/06/2012

Jan De Nul wint prestigieuze Australische award

Belgisch engineeringvernuft valt in Australische prijzen

Trefwoorden: #australische, #award, #de nul, #port botany

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Jan De Nul ontving van de brancheverenigingen ‘Engineers Australia’ en ‘Australian Constructors Association’ de ‘Australian Construction Achievement Award 2012’. De firma ontving de prijs op de jaarlijkse conventie van beide verengingen, en dit samen met zijn lokale partner Baulderstone.

Het ‘Port Botany Expansion Project’ van de joint venture ‘Baulderstone - Jan De Nul NV’ werd gekozen boven zes andere, sterke mededingers als het meest opmerkelijke voorbeeld van constructie-excellentie. Dat project (400 miljoen euro waard) omhelsde het ontwerp en de constructie van de uitbreiding van Port Botany, in Sydney.

In totaal werd 60 hectare land gewonnen op de zee. 1,85 kilometer nieuwe ligplaatsen in diepwaarden warden geconstrueerd, en een nieuw kanaal gebaggerd. Het project wordt beschouwd als het belangrijkste Australische infrastructuurproject van de laatste 30 jaar.

Het werk werd geprezen vanwege het engineeringvernuft waarmee de kaaiwal was gebouwd. In totaal ging het om zo’n 200 stutten, van 640 ton elk. Ze waren op de site aan wal geconstrueerd, over land getransporteerd en dan tot op de centimeter precies in hun positie gezet. De coördinatie tussen deze constructiefase en het baggeren en winnen van de land op de zee was een grote uitdaging. Bovendien moest het werk worden uitgevoerd terwijl rekening werk gehouden met zeer strikte milieurichtlijnen, gesteld door de klant en de overheid.


(KV)