Duurzame financiering voor twee VUB onderzoekers

Nieuwe biomedische technologieën ontwikkeld aan de VUB leiden nu al tot nieuwe medicijnen. Twee toponderzoekers hebben voor hun grensverleggend onderzoek nu duurzame financiering verworven in het kader van het Methusalem programma van de Vlaamse Overheid.

Trefwoorden: #financiering, #gen, #medicijnen, #nanobody, #onderzoek, #therapie, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: © ynse (CC BY-SA 2.0 licentie) )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. Dr. Thierry VandenDriessche van het Departement Gentherapie en Regeneratieve Geneeskunde zet sterk in op gentherapie en is een erkende autoriteit in dit vakgebied.

Het menselijk DNA bestaat uit 3 miljard chemische letters die onze genen vormen. Erfelijke ziektes worden veroorzaakt door chemische typfouten in ons DNA. De huidige behandelingen zijn ontoereikend en bieden geen duurzame oplossing.

VandenDriessche: “Voortbouwend op meer dan 30 jaar onderzoekservaring in gentherapie, willen we een nieuwe strategie ontwikkelen om levensbedreigende erfelijke spierziektes effectief te genezen. We willen hierbij de oorzaak van het probleem aanpakken en een duurzame oplossing ontwikkelen.”

Deze innovatieve gentherapie strategie kan bovendien breed worden ingezet om andere erfelijke spierziekten te behandelen, wat een positieve impact heeft op de strijd tegen ziekte en menselijk lijden.

Prof. Dr. ir. Jan Steyaert, directeur van het laboratorium voor structurele biologie, is een autoriteit in het domein van de Nanobody technologie en hanteert een andere aanpak .

Nanobodies, ook kameelantilichamen genoemd, werden exact 30 jaar geleden door Raymond Hamers in de VUB-laboratoria ontdekt. Het daaropvolgend werk ligt aan de basis van een wereldwijde (r)evolutie waarbij conventionele antilichamen, die gebruikt worden in het onderzoek én in de geneeskunde, nu stelselmatig plaats ruimen voor nanobodies.

Steyaert: “Als kers op de taart van mijn mooie carrière wil ik samen met mijn team compleet nieuwe toepassingen ontwikkelen in de immunotherapie én de nanobody-legacy duurzaam verankeren aan onze Alma Mater."

Concreet willen ze nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen die geïnspireerd zijn op de natuurlijke werking van het immuunsysteem om patiënten doeltreffender en met minder bijwerkingen te behandelen.

Beide onderzoekers krijgen voor hun onderzoeksprojecten van de Vlaamse Overheid elk 2.100.000 euro in totaal voor een termijn van 7 jaren.