Optimalisering nieuw apparaat voor nierdialyse

Nederlandse onderzoekers optimaliseren en valideren een nieuw apparaat met nierbuiscellen als toevoeging op de huidige dialyse, om de bloedzuivering en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Trefwoorden: #dialyse, #nieren, #onderzoek, #technologie, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met nierfalen in het eindstadium, die wachten op niertransplantatie of daarvoor niet in aanmerking komen, zijn volledig afhankelijk van dialyse om te overleven.

Hun levenskwaliteit blijft laag, omdat dialyse beperkt is tot een filtratieapparaat dat voornamelijk in water oplosbare afvalstoffen verwijdert. Zulke filtratieapparaten zijn slecht in het verwijderen van een grote groep eiwitgebonden afvalstoffen die normaal gesproken door nierbuiscellen in gezonde nieren wordt uitgescheiden.

De eiwitgebonden afvalstoffen hopen zich op in het lichaam en dragen daarmee bij aan een laag welzijn en gezondheidsproblemen. Het project BAKtotheFuture wil een nieuw apparaat optimaliseren met nierbuiscellen en dat valideren.

Het apparaat moet een aanvulling worden op de huidige dialyse, om de bloedzuivering en daarmee de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.

Prof. dr. Dimitrios Stamatialis van UTwente richt zich op de ontwikkeling van bioartificiële nierbuizen of tubuli die bestaan uit nierbuiscellen, gehecht aan holle vezelpolymeermembranen.

Deze innovatieve benadering probeert de natuurlijke filtratiemechanismen in gezonde nieren effectief na te bootsen. Stamatialis: "Onlangs hebben we dit bereikt op kleine schaal, bij 4 cm2 filtratiegebied, maar dit is niet geschikt voor preklinische studies."

"BAktothefuture wil deze nierbuizen opschalen: eerst naar 15 cm2 en dan naar 100 cm2. Deze uitbreiding is cruciaal om efficiëntere bloedzuivering mogelijk te maken en de weg vrij te maken voor toekomstige klinische studies."

Partners in het onderzoek zijn UMC Utrecht, UMaastricht en UUtrecht. Het project krijgt subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.