Agfa schaalt groene waterstofproductie op

Door een strategische samenwerking met VITO gaat Agfa een nieuwe generatie van scheidingsmembranen voor alkaline waterelektrolyse ontwikkelen en dankzij een EU-financiering raakt de productie-eenheid voor Zirfon-membranen in een stroomversnelling.

Trefwoorden: #Agfa, #groen, #membraan, #productie, #VITO, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agfa )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen hun uitgebreide samenwerking zal VITO samen met Agfa werken aan de ontwikkeling van nieuwe poreuze gasscheidingsmembranen om de prestaties van elektrolyzers te verbeteren en de totale waterstofproductiekost te verminderen.

Beiden zullen actief op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden om hun gezamenlijk onderzoek verder te stimuleren, met inbegrip van Belgische federale (bv. Clean Hydrogen for Clean Industry) en regionale (bv. VLAIO) subsidieverzoeken.

Daarnaast kreeg Agfa een subsidie van 11 miljoen euro van het prestigieuze EU Innovation Fund voor zijn Giga-Scales-project. Deze financiering zal dienen als een hefboom voor de oprichting van een baanbrekende Zirfon-membraanfabriek op industriële schaal in Mortsel.

Deze innovatieve membranen worden gebruikt als separatoren in alkaline waterelektrolyzers en zorgen voor een revolutie in de productie van groene waterstof. De ingebruikname van de fabriek is gepland voor oktober 2025.

De toekomstige industriële eenheid zal in staat zijn om membranen te produceren voor 20 gigawatt per jaar aan alkalische waterelektrolyse (wat gelijk staat aan een jaarlijkse vermindering van 15 miljoen ton CO2-uitstoot per geleverde 20 GW).