Primeur: aortaklepimplantatie uitgevoerd met nieuw TAVI-systeem

Het A.S.Z implanteerde voor de eerste keer in België een nieuwe aortaklep bij een patiënt met een verbeterd implantatiesysteem, zodat ook de ernstigste gevallen nu kunnen worden behandeld.

Trefwoorden: #ader, #aorta, #hart, #klep, #operatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: A.S.Z. Ziekenhuis )

ENGINEERINGNET.BE - Stenose van de aortaklep treedt op wanneer de klepblaadjes verkalken en onvoldoende openen. Hierdoor moet het hart harder werken om bloed door het lichaam te pompen.

Ernstige aortaklepstenose leidt tot een verminderde levenskwaliteit en belemmert patiënten in hun dagelijks leven. Blijft de stenose onbehandeld, dan leidt dit uiteindelijk tot hartfalen of overlijden.

De aortaklepimplantatie via een katheter of zogeheten ‘TAVI’ is een minimaal invasieve behandelingsoptie voor patiënten met ernstige aortaklepstenose voor wie een klassieke openhartoperatie een groot risico vormt.

Het A.S.Z. introduceert nu als eerste ziekenhuis in België de nieuwe Evolut-FX, een geavanceerde TAVI-klepprothese van de vierde generatie. Deze klepprothese behoudt zijn design, smalle diameter en anti-lekschort, maar onderging enkele belangrijke verbeteringen.

Zo kreeg de nieuwe klepprothese gouden markers in het frame, wat het inschatten van de diepte en de rotatie van de prothese bij het implanteren makkelijker maakt.

De katheter werd ook flexibeler en stuurbaarder. Tevens kreeg de kathetertip een zachter en gestroomlijnder profiel, waardoor hij veiliger in verkalkte slagaders bediend kan worden.

"Het zelf-expanderende systeem laat ons toe om uiteenlopende patiënten met aortaklepstenose te behandelen”, zegt Dr. Liesbeth Rosseel, interventioneel cardioloog in het A.S.Z. "Ook patiënten met een heel kleine of heel grote aortaklep of mensen met sterk verkalkte of zeer kronkelige slagaders kunnen we nu deze ingreep aanbieden."

"De patiëntengroep met ernstige aortaklepstenose groeit snel en bestaat voor een belangrijk deel uit kwetsbare en oudere patiënten bij wie een open hartoperatie vaak te ingrijpend is. Dankzij het nieuwe systeem kunnen wij nog nauwkeuriger te werk gaan om goede resultaten te behalen."

Het nieuwe systeem behaalde recent de verplichte Europese CE-markering voor de behandeling van patiënten met ernstige aortaklepstenose.