D2M - Het maken van morgen

Waarom u als ingenieur het netwerk- en demo-event Design to Manufacturing moet bezoeken? Omdat u nergens anders het hele parcours van ontwerp tot effectieve productie samen onder één dak vindt. En dat is toch de richting die we uit moeten?

Trefwoorden: #maakindustrie, #netwerken, #vakbeurs

Lees verder

Beursnieuws

( Foto: Industrialfairs )

ENGINEERINGNET.BE - Weg met de silo’s, op naar een geïntegreerd verhaal waarin al van bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de volledige levenscyclus van een product. Een voorwaarde trouwens om tot duurzame producten te komen. Dus op naar D2M en alle technologiepartners die u ondersteunen in dit verhaal.

Design to Manufacturing is op 27 en 28 maart toe aan zijn tweede editie. In Kortrijk Xpo zal dit netwerk- en demo-event dezelfde sterke boodschap uitdragen: alle business units van een toekomstgerichte maakorganisatie transformeren tot één interactief en wendbaar ecosysteem. “De hele toevoerketen van maakbedrijven staat grondig op zijn kop de laatste jaren.

Geopolitieke ontwikkelingen, de krappe voorraden aan materialen en componenten, het tekort aan personeel laten hun impact voelen. Maakbedrijven halen hun productie weer weg uit Azië en Oost-Europa, maar dat kan alleen door hier sterker te automatiseren en meer geavanceerde maaktechnologie in huis te halen. En door te investeren in ecosystemen, binnen het bedrijf, maar ook met partners daarbuiten”, vertelt Karl D’Haveloose, director van organisator Industrialfairs.

Extra aandacht voor toelevering
Het is heel die keten die Design to Manufacturing zal samenbrengen in Kortrijk Xpo. Van softwareleveranciers voor productontwerp over klassieke productietechnologie en additive manufacturing tot zelfs automatiseringsoplossingen. De tien technologieroutes die u nog kent van Machineering navigeren u efficiënt over de beursvloer. “Deze editie betrekken we nadrukkelijk de toeleveringssector”, vervolgt Exhibition Manager Sven Mollie.

“Wie de beurs bezoekt om te ontdekken hoe hij het beste zijn nieuwe stukken kan maken, weet op die manier meteen bij wie hij daarvoor terecht kan. We zien dat de band tussen OEM’ers en toeleveranciers intensifieert. Zeker voor complexe stukken wordt het steeds vaker een verhaal van co-creatie. En dat begint met een goed gesprek.”

Een boodschap die versterking krijgt op woensdag met het debat ‘Subcontracting 4.0 – Heeft de Benelux toelevering (g)een toekomst?’. D’Haveloose gaat in debat met Carl Berlo, CEO van de meest disruptieve, gehate en bewonderde speler in de markt, 247TailorSteel. “Samen sparren we over hoe de toeleveringsmarkt (en -keten) in de komende jaren indringend zal veranderen, de uitdagingen die dat met zich meebrengt en vooral welke acties u als industrieel toeleverancier moet nemen om door woelige wateren te navigeren.” Een must voor contractmanufacturers, co-creators, subcontractors en machinebouwers.

Kennisuitwisseling centraal
Hoewel Design to Manufacturing zichzelf omschrijft als een netwerk- en demo-event, staat ook kennisuitwisseling centraal. De Expert Classes keren weer (het volledige programma leest u op de website) en krijgen dit jaar versterking van de expo waarin het Howest Industrial Design Center zijn 25 jaar ervaring in productontwerp, innovatie en creativiteit toont.

“We willen de bezoekende teams onderdompelen in de nieuwste inzichten, voorspellingen en best practices. Van hulpmiddelen om sneller van design naar productie te gaan, tot bottlenecks in robot programmeren of hoe operatoren trainen met behulp van augmented en virtual reality”, aldus Mollie. Ander belangrijk punt op de agenda blijft additive manufacturing. “Omdat er hier in België zoveel expertise rond aanwezig is. Op vlak van R&D zijn we wereldtop, maar de vertaling naar de industrie ontbreekt, ook al omdat er zoveel technologieën zijn om uit te kiezen. We willen weer schwung in die markt brengen”, besluit D’Haveloose.

Praktische info
Waar? Kortrijk Xpo
Wanneer? 27 en 28 maart
Openingsuren? Op woensdag van 10 u. tot 20 u.; op donderdag van 10 u. tot 18 u.
Tickets? Gratis mits registratie 
Meer info? www.d2m.be