Opschalen kweek van menselijk weefsel

ReGEN Biomedical gaat met Demcon het kweken van grote hoeveelheden functionele microweefsels uit menselijke cellen met een gerobotiseerd systeem verder uitbouwen.

Trefwoorden: #cellen, #cleanroom, #regeneratie, #weefsel

Lees verder

Nieuws

( Foto: ReGEN Biomedical )

ENGINEERINGNET.BE - Op de Brightlands Maastricht Health Campus in het Nederlandse Limburg is afgelopen jaar een productielijn ingericht voor de kweek van spier- bot- en orgaanweefsel. In verschillende cleanrooms worden menselijke cellen en andere grondstoffen bewerkt en opgeslagen.

Het hart van ReGEN Biomedical is de cleanroom waar de daadwerkelijke productie plaatsvindt, uitgevoerd door een gerobotiseerd systeem. Volautomatisch worden de cellen in duizenden piepkleine vakjes geplaatst, waarna ze gevoed worden en samengevoegd om uit te groeien tot kleine plakjes weefsel. Deze plakjes worden momenteel gebruikt voor onderzoek.

Met de toetreding van Demcon als technologische partner verwacht ReGEN Biomedical verder te kunnen opschalen. Prof. Marianne van der Steen, medeoprichter en CEO van ReGEN Biomedical: ‘Naast de financiële investering zal Demcon ons voorzien van de engineering-expertise om grootschalige productielijnen sneller en beter te bouwen."

"De toekomst van de gezondheidszorg is het genezen van chronische ziekten door regeneratieve geneeskunde. Met ons bedrijf maken we dit betaalbaar voor alle patiënten.’

ReGEN Biomedical is onderdeel van de RegMed XB pilotfabriek:  een internationale infrastructuur die de gehele keten van ontwikkeling en productie van stamcellen, mini-organen, weefsels en biomaterialen omvat.

Het project RegMed XB is opgezet in 2017 als een publiek-private samenwerking tussen Belgische en Nederlandse partijen, waaronder de universiteiten van Leiden, Utrecht, Eindhoven, Leuven en Maastricht, alsmede ruim 30 bedrijven en overheden.

De totale pilotfabriek wordt grotendeels gefinancierd vanuit het Nederlandse Nationaal Groeifonds dat regeneratieve geneeskunde als één van de speerpunten heeft benoemd.