Exoskelet helpt bij verminderen van spinale belasting

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam heeft een nieuwe manier ontwikkeld om dit apparaat te besturen, voor meer comfort en verbeterde effectiviteit.

Trefwoorden: #belasting, #exoskelet, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: Dachser )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van een exoskelet kan helpen om de belasting op de rug te verminderen tijdens taken waarbij zwaar tillen nodig is.

Bewegingswetenschapper Ali Tabasi van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht musculoskeletale aandoeningen, met name lage rugpijn. Dit komt veel voor bij fysiek veeleisende functies.

Zijn onderzoek is vooral gericht op hoe actieve rugondersteunende exoskeletten spinale belastingen kunnen verminderen. Dit soort belastingen zijn een belangrijke oorzaak van lage rugpijn, die veel impact kunnen hebben op werknemers en ook zorgt voor uitval op het werk.

"De onderzoeksvraag was gericht op het verbeteren van exoskelet-besturingssystemen om belasting van de rug tijdens tiloperaties te minimaliseren", zegt Tabasi. "Doel was om exoskelettechnologie te verfijnen voor verbeterde preventie van musculoskeletale aandoeningen op de werkplek."

Het onderzoek introduceerde een innovatief besturingsmodel en onderzocht verschillende praktische aspecten, zoals modelkalibratie en de invloed van spiervermoeidheid, om exoskeletten te ontwikkelen die effectief zijn bij het verminderen van spinale belasting, en ook gebruikersvriendelijk en aanpasbaar aan diverse werkomgevingen zijn.

Het onderzoek van Tabasi naar exoskeletten heeft significante implicaties voor personen in arbeidsintensieve rollen, zoals magazijn- en bouwvakkers. "Deze apparaten bieden een veelbelovende oplossing om het risico op rugletsel te verminderen, wat bijdraagt aan veiligere werkomgevingen en mogelijk de afwezigheid door letsel vermindert."

"In magazijnen bijvoorbeeld zouden exoskeletten medewerkers kunnen ondersteunen bij het veilig tillen van zware objecten. Deze vooruitgang kan binnen enkele jaren wijdverbreid worden in verschillende sectoren, in lijn met de dringende behoefte aan verbeterde arbeidsveiligheid", zegt Tabasi.