Innovatieve techniek van spinvriezen voor mRNA-Vaccins

UGent ontwikkelt een nieuwe vaccinstabilisatietechniek, genaamd spinvriezen, voor een sneller en beter controleerbaar droogproces van vaccins, dat ook continu in werking kan blijven. Om zo vaccins sneller op de markt te brengen.

Trefwoorden: #drogen, #mRNA, #productie, #UGent, #vaccin

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van UGent starten met doorgedreven formulatie-ontwikkeling waarbij zij nagaan welke mRNA vaccin samenstellingen en hulpstoffen noodzakelijk zijn om vaccins succesvol te stabiliseren.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde analytische methodes om de impact van het spinvriesproces op de mRNA vaccins te evalueren.

Spinvriezen werkt door injectieflacons met vaccin snel langs een as te laten draaien terwijl een stroom koud gas het vaccin doet stollen tot een dunne poederfilm op de wand van de injectieflacon.

Dat zorgt voor een veel sneller droogproces en biedt fabrikanten meer controle over het proces, waardoor de kwaliteit van de geproduceerde vaccins kan verbeteren.

Vaccinproducenten kunnen vaccins zo continu centrifugaal invriezen, flacon per flacon, waardoor dure en tijdrovende knelpunten en vertragingen worden voorkomen die vaak optreden bij het traditionele vriesdrogen, waarbij vaccins in batches worden geproduceerd.

Daar waar batchproductie lange tijd de standaardmethode is geweest in de industrie, zou doorlopende productie een verbeterde efficiëntie kunnen bieden. Dat kan helpen om vaccins sneller op de markt te brengen, en ook de arbeidskosten en de hoeveelheid afval verminderen.

UGent wordt ondersteund door haar partners Rheavita voor spinvries toestellen, Quantoom Biosciences voor de productie van mRNA en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie voor het testen van de gevriesdroogde vaccins in preklinische studies.

The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) stelt 1,9 miljoen dollar beschikbaar voor dit onderzoek. Als het project succesvol verloopt, kan CEPI verder investeren in klinische proeven bij mensen.

Begin 2023 sprak CEPI de ‘100 Dagen Missie’ uit, die omarmd werd door de G7 en G20. Deze internationale ambitie wil de ontwikkeling en beschikbaarheid van vaccins versnellen tot circa 100 dagen na identificatie van een virus, om zo een uitbraak te stoppen voordat het een pandemie wordt.