Inzet plantenkennis en robotica voor innovaties in precisiefruitteelt

Het Nederlandse project The Next Fruit 4.0 richt zich op het doorontwikkelen van precisiefruitteelt, met de focus op digitalisering, precisie gewasbescherming, arbeidsoptimalisatie, robotisering en rentabiliteit.

Trefwoorden: #fruit, #precisie, #project, #robot, #teelt

Lees verder

research

( Foto: The Next Fruit 4.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Wageningen University & Research (WUR) en het Delphy Improvement Centre voeren momenteel het project The Next Fruit 4.0 uit, samen met circa 35 partners. Het gaat daarbij om verduurzaming van teelt en keten, opbrengstmaximalisatie en kostenminimalisatie.

Bijzonder aan The Next Fruit 4.0 is een financiële bijdrage van de Washington Tree Fruit Research Commission, wat de samenwerking met Amerikaanse universiteiten en het bedrijfsleven mogelijk maakt.

Het project richt zich onder meer op precisie gewasbescherming, sensortechnologie voor stress-, ziekte- en plaagdetectie, het monitoren van het gewas en het product, en gerobotiseerd snoeien en oogsten van peren en rode bessen.

Uitgerijpte industriële technologieën zijn niet altijd voldoende geschikt en robuust voor landbouwtoepassingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor robotarmen en sensoren. Vocht, stof, licht en temperaturen lager dan 5 graden Celsius blijken de grootste uitdaging te geven. Terwijl snoeien juist vaak in koudere periodes met een hoge vochtigheid plaatsvindt.

Dr. Jochen Hemming, senior onderzoeker bij Vision + Robotics van WUR: “Het detecteren van te snoeien takken blijkt uitdagender dan gedacht. De zoektocht naar de meest geschikte camera loopt nog. Wat we nodig hebben is sensoriek die onder meer diepte en kleur kan detecteren en onderscheiden. De prijs van een camera ligt idealiter onder de 1000 euro.”

“Wat vooral meespeelt is dat takken van naast elkaar staande bessenstruiken door elkaar heen groeien. Met name het in kaart brengen van de specifieke struikstructuur blijkt uitdagend. De sensoriek en de achterliggende algoritmen moeten namelijk bepalen welke tak bij welke struik hoort."

"Technologisch gezien durven we nu wel uitdagingen aan die we vijf tot 10 jaar geleden niet voor mogelijk hielden. Dat is mede omdat we over meer rekenkracht en in het bijzonder over AI en deep-learning algoritmen beschikken.”

Afgelopen herfst slaagden de onderzoekers en het bedrijfsleven erin om op Proeftuin Randwijk, de fruitteelt onderzoeklocatie van WUR, de eerste peren te oogsten met een robotarm.

“Voor het plukken van een peer moet de robotarm een naar boven gerichte beweging maken. Dat gebeurt met een mechanisme dat in de grijper is geïntegreerd. Een cruciale innovatie waardoor de robotarm die beweging niet zelf hoeft uit te voeren.”