Europees Octrooibureau ontving vorig jaar recordaantal octrooiaanvragen

Het Europees Octrooibureau ontving in 2023 199.275 octrooiaanvragen, 2,9% meer dan het jaar voordien. Na twee jaar van groei daalde het aantal aanvragen vanuit België met 2,2% tot 2.547 en bekleedt hiermee de 13de plek op de ranglijst bij het EOB.

Trefwoorden: #aanvraag, #EOB, #octrooi, #uitvinder

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europees Octrooibureau )

ENGINEERINGNET.BE - Vanuit België werden de meeste octrooien aangevraagd door de biotechnologiesector. Het aantal aanvragen lag er ruim een kwart hoger (+28%) dan in 2022. Dan volgden farmaceutica en medische technologie.

De grootste aanvragers waren de Leuvense onderzoeksinstelling imec (met 187 aangevraagde octrooien), het Brusselse chemiebedrijf Solvay (145) en de KU Leuven (107).

De Leuvense universiteit is de enige Europese universiteit die meer dan honderd octrooien aanvroeg bij het EOB. Ook Universiteit Gent (57) en Universiteit Antwerpen (45) staan in de top tien van Europese universiteiten.

Van alle Belgische octrooiaanvragen was bijna 70% afkomstig van bedrijven of organisaties in Vlaanderen, een 20% uit Wallonië en bijna 10% uit het Brussels gewest.

Vlaanderen staat daarmee op nummer tien in de ranglijst van Europese regio's voor het aantal octrooiaanvragen bij het EOB.

Bij een derde (32%) van de aanvragen uit België werd minstens één vrouwelijke uitvinder genoemd. Dat percentage lag in België hoger dan het gemiddelde van de 39 EOB-lidstaten (27%).