Onderzoek naar potentieel van quantumtechnologie

De nieuwe Belgische Quantum Circle-coalitie onderzocht het potentieel van quantumtechnologie om industrieën te hervormen, rekenkracht te verbeteren en innovatie in België te bevorderen.

Trefwoorden: #computer, #quantum, #technologie, #uitdaging

Lees verder

Nieuws

( Foto: Quantum Circle (screenshot website) )

ENGINEERINGNET.BE - Quantumtechnologie staat op het punt om tal van domeinen te revolutioneren en in diverse sectoren nieuwe toepassingen mogelijk te maken.

Deze technologie benut de eigenschappen van de quantumfysica om geavanceerde computer-, communicatie- en sensormogelijkheden mogelijk te maken. Quantumcomputers gebruiken qubits, waardoor ze bewerkingen kunnen uitvoeren in superposities, zodat hun rekenkracht exponentieel toeneemt.

De nieuwe Belgische Quantum Circle-coalitie belicht in een witboek het innovatieve potentieel van quantumtechnologie in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld weersvoorspelling, fraudedetectie, autonome voertuigen en encryptie.

Voor België kan het omarmen van quantumtechnologie aanzienlijke vooruitgang betekenen in industrieën zoals farma, energie, financiën en meer, in lijn met de quantumtechnologie-strategie van de Europese Unie.

De Quantum Circle is een collectieve inspanning om belanghebbenden bij quantumtechnologie in België te verenigen. Door samenwerking, kennisdeling en innovatie aan te moedigen, wil het initiatief België positioneren als koploper voor de toepassing van quantumtechnologie, en zorgen voor een duurzame en impactvolle integratie ervan in verschillende sectoren.

Quantumtechnologie brengt echter ook uitdagingen met zich mee, zoals cyberveiligheidsrisico's en de behoefte aan gekwalificeerd toptalent. De Quantum Circle beschrijft strategische acties zoals het identificeren van bedrijfsproblemen die baat kunnen hebben bij quantumoplossingen, het bevorderen van bewustwording in de private en publieke sector, en het ontwikkelen van bekwaam quantumtalent om deze uitdagingen proactief aan te pakken.

Het witboek benadrukt de noodzaak voor België om zich actief bezig te houden met quantumtechnologie. Door een robuust ecosysteem uit te bouwen, kan België deze geavanceerde technologie gebruiken om economische groei te stimuleren, te innoveren in belangrijke sectoren en zich te profileren als leider in het quantumtijdperk.

Een proactieve aanpak en strategische investeringen in quantumtechnologie zijn noodzakelijk als België de voordelen van deze technologische omwenteling wil plukken.