Tests met duurzame taxibot op Brussels Airport van start gegaan

De Taxibot is een semi-automatisch sleepsysteem voor vliegtuigen aangedreven door biodiesel, dat de vliegtuigmotoren tijdens het taxiën overbodig maakt. Dit systeem zal de milieu-impact van het taxiën grotendeels verkleinen.

Trefwoorden: #biodiesel, #Brussels Airport, #duurzaam, #vliegtuig

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds vorige week wordt er een Taxibot getest op Brussels Airport, in samenwerking met TUI fly.

Dit initiatief maakt deel uit van het Stargate-programma, een ambitieus project dat door de Europese Commissie geselecteerd werd om oplossingen voor een duurzamere luchtvaart te ontwikkelen en uit te testen.

Brussels Airport is de projectleider en werkt samen met een divers consortium van 21 partners waaronder drie Europese luchthavens en verschillende luchtvaartmaatschappijen.

De Taxibot kan bestuurd worden door de piloot en is de enige erkende oplossing voor een duurzaam taxiproces en kan gebruikt worden voor alle B737 en A320 vliegtuigen.

In plaats van de eigen motoren te gebruiken voor het taxiën, is het de Taxibot, met een motor op biodiesel, die het vliegtuig naar zijn bestemming sleept. De piloot behoudt doorheen het volledige proces de controle en bedient de remmen, net zoals tijdens een traditioneel taxiproces.

Dit taxiën gaat even snel, maar zorgt voor een belangrijke vermindering van het kerosineverbruik, de uitstoot (tot 85% minder CO2, UFP, NOx, enz.) en de geluidshinder (tot 60% minder lawaai) tijdens het taxiën.

De bedoeling is om het systeem te testen op de taxibanen van Brussels Airport en zo te beoordelen wat de voordelen zijn in deze specifieke operationele context.