Onderzoeksproject wil industriële sites energieneutraal maken

Met een grote testlocatie in het Nederlandse Alkmaar willen 28 partners, waaronder de VUB, uit 10 Europese landen bewijzen hoe zogenaamde Renewable Energy Valleys (REV) het optimale energiesysteem kunnen zijn voor kleine tot middelgrote industriële sites.

Trefwoorden: #CO2, #delen, #energie, #industrie, #neutraal, #project, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: REFORMERS 2023 - Image Ben Glim )

ENGINEERINGNET.BE - Het door Horizon Europe gefinancierde project REFORMERS - Renewable Energy Valleys ging in november 2023 van start.

Het is een innovatief project dat vijf jaar zal lopen. Het wordt gecoördineerd door professor Thierry Coosemans, Projectcoördinator van het EVERGi research team van de VUB en door NEC - New Energy Coalition, de Flagship Valley Coordinator.

Het onderzoeksteam zal bestaande en innovatieve technologieën voor het opwekken, de opslag en de distributie van groene energie, zoals hernieuwbare elektriciteit en groene waterstof, combineren en integreren. De onderzoekers maken daarbij gebruik van nieuwe algoritmen en een digitale tweeling.

Coosemans: “In de REV in Alkmaar is momenteel een diverse mix van meer dan 300 bedrijven en 3.000 huishoudens aangesloten op het energienetwerk. Dat ​ netwerk stelt de gemeenschap niet alleen in staat om hun eigen hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken, maar ook om ze op te slaan en te delen. Dat wordt mogelijk gemaakt door geavanceerd en slim energiebeheer.”

Het uiteindelijke doel van het project is het diversifiëren van de aanvoer van hernieuwbare energie en het maximaliseren van de efficiëntie.

Door de productie van groene energie op te voeren, door de combinatie van geconsolideerde technologische oplossingen met de meest innovatieve energiebeheersystemen, zal de Energy Valley aan het eind van het project in staat zijn om meer dan 100% van de energievraag te dekken door lokale hernieuwbare energieproductie en 75% van het eigen verbruik te bereiken door middel van vraagzijdebeheer.

Op de site in Alkmaar is een bestaande aardgasinfrastructuur aanwezig. Er staat een bio-energiecentrale en Energy Innovation Park Alkmaar ondersteunt er de innovaties op het gebied van hernieuwbare energie.

Het onderzoeksteam zal een toolbox en een digitale tweeling ontwikkelen, testen en gebruiken om de beste oplossingen naar voor te schuiven en voortdurend te verbeteren op weg naar zelfvoorzienende Energy Valleys.