Inzet 5G om staalproductie te verduurzamen

Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium gaan 5G inzetten om de staalproductie te verduurzamen, door onder meer de draadloze communicatie met bovenloopkranen en schrootvoertuigen te versterken, en het verwerkingsproces van staal te verbeteren.

Trefwoorden: #5G, #ArcelorMittal, #CO2, #duurzaam, #Orange, #productie, #staal

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - 5G telecommunicatietechnologie kan bedrijven ondersteunen bij hun digitale transformaties, waar het gaat om procesoptimalisatie en productiviteitsverhoging, veiligheid en verduurzaming. Bijvoorbeeld door het verminderen van uitval en uitstoot.

Om de implementatie van 5G te versnellen, heeft de Belgische overheid het initiatief genomen om in dit kader een aantal proefprojecten te ondersteunen.

Na een eerste projectoproep in 2022, waarbij 20 projecten werden gesteund met ruim 19 miljoen euro aan subsidies, volgde in 2023 een tweede oproep voor een totaal van 5 miljoen euro. Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium dienden een succesvolle subsidieaanvraag in voor de implementatie van draadloze ‘Industrie 4.0’ toepassingen.

Daarbij wordt 5G standalone-technologie als essentiële component beschouwd, die de belangrijkste aspecten van een privaat mobiel netwerk met eigen onafhankelijke faciliteiten op de site van ArcelorMittal Belgium verkent in drie ‘use cases’:

  • Bovenloopkranen: 5G vergroot de betrouwbaarheid van de draadloze communicatie met PLC’s (programmeerbare logische controller) en servers op de begane grond, en verhoogt de beschikbaarheid van de kranen.
     
  • Schrootvoertuigen: staalschroot wordt verwerkt door schrootkranen en -wagens, die voor meerdere toepassingen afhankelijk zijn van draadloze connectiviteit. 5G verhoogt de betrouwbaarheid van de communicatie, en daarmee de veiligheid en productiviteit.
     
  • Spoorwegvoertuigen: vloeibaar metaal wordt van de smeltoven naar de verschillende productieafdelingen getransporteerd. Tijdens dit traject koelt het metaal af, waardoor energie nodig is om het opnieuw op te warmen. Draadloze 5G-communicatie zal een van de middelen zijn om het verwerkingsproces te verbeteren, met minder temperatuurdaling en minder energieverspilling tot gevolg.

De opgedane inzichten zullen verder inzicht verschaffen met het oog op de toekomstige uitbouw van bijkomende toepassingen, veelal gebonden aan automatisering in de logistieke perimeter.