Proefinstallatie voor koolstofopvang opgestart bij ArcelorMittal Gent

ArcelorMittal en zijn partners Mitsubishi Heavy Industries, BHP en Mitsubishi Development zijn met succes gestart met de exploitatie van een pilootinstallatie voor het opvangen van koolstof uit het hoogovengas van ArcelorMittal Gent.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #CO2, #Gent, #installatie, #koolstof, #opvangen, #piloot, #proef

Lees verder

Nieuws

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - De pilootinstallatie voor koolstofopvang zal 1 à 2 jaar draaien in Gent, om de haalbaarheid te testen. Indien succesvol zou deze Gentse site een aanzienlijk deel van de uitstoot kunnen opvangen.

De test in Gent zal uit twee fasen bestaan. De eerste fase omvat het scheiden en opvangen van CO2 uit het topgas van de hoogoven met een snelheid van ongeveer 300 kg CO2 per dag, een technische uitdaging vanwege de verschillende niveaus van contaminanten in het topgas.

De tweede fase omvat het testen van het scheiden en opvangen van CO2 in de gassen van de opwarmovens van de warmwalserij, waar een mengsel van industriële gassen wordt verbrand, waaronder cokesgas, hoogovengas en aardgas.

De ontwikkeling van de oplossing voor koolstofopvang in Gent kan bijdragen aan meerdere projecten voor CO2-transport en -opslag die momenteel worden ontwikkeld in de Noordzee-regio en kan bijdragen aan wereldwijde technologische oplossingen die nodig zijn voor het koolstofvrij maken van de staalproductie.