3DExperience World: Qargos & Tigoona (2)

Engineeringnet Magazine bracht onlangs verslag uit van 3DExperience World 2024 in Dallas dat midden februari meer dan 4.700 deelnemers en gebruikers uit zo’n 30 landen trok.

Trefwoorden: #cargo, #Dassault, #mobiliteit, #ontwerpen, #SolidWorks, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Het werk van een hele rist klanten/gebruikers van SolidWorks passeerde er de revue. We berichtten eerder al over de Pillbot, een virtuele endoscoop die ingeslikt wordt, en over de Litouwse DBOX drone garage.

We zagen er in première ook het Indische Qargos scooterplatform en de Tigoona flatpack triporteur, dat bij zijn ontwikkeling gebruik maakte van het 3DExperience Lab.

Vijf jaar geleden kwamen de eerste schetsen van Qargos op SolidWorks. De opzet was een duurzamer transportmiddel te ontwikkelen voor koeriers, ergens tussen ‘klein en licht' en ‘zwaar en groot’ in.

Het werd een elektrische scooter met vooraan een configureerbare laadruimte van 225 liters. Het scooterplatform van 120 kg haalt 80 km in het verkeer en heeft een bereik van 150 km. Het gepatenteerde ontwerp van de Qargos F9 werd in Dallas voor het eerst geshowd.

In de VS wordt een pizza thuis geleverd met de auto. In Indië met een scooter. Duurzaamheid gaat echter niet enkel om een propere auto. Een voertuig beweegt tussen ander verkeer, passeert doorheen gemeenschappen, neemt plaats in en maakt gebruik van beperkte resources.

Alok Das, medeoprichter en CXO van Qargos. (foto: LDS)

“Tweewielers zijn heel wat dynamischer in het dichte stadsverkeer”, stelde Alok Das, medeoprichter en CXO van Qargos.

“Maar eerst analyseren en simuleren we alles op het 3DExperience platform. Ook het veilig verzenden van de cargo.” Er viel heel wat te onderzoeken. Het gewicht van de batterijen moest het zwaartepunt versterken. Hoe lichter de structuur, des te minder batterij nodig is…

De batterijen zelf moeten het ook in warme streken kunnen uitzingen. Virtuele tweelingen werden ingezet voor het batterij management. De ophanging. De structuur. De maakbaarheid van verschillende onderdelen.

Oorspronkelijk was de cargoruimte goed voor 175 liter. “Met SolidWorks wisten we dat naar 225 liter op te trekken. We maakten de scooter modulair zodat die ingezet kan worden voor verschillende toepassingen.” Bijvoorbeeld voor technici en wegenhelpers, voor medische spoeddiensten,…

Zelfs een koelcompartiment is mogelijk. Elke configuratie moet niet alleen aerodynamisch maar ook ‘stevig’ -sterk- genoeg zijn om het eigen gewicht, de koerier en de last door het verkeer te loodsen. Dat is allemaal met ModSim op het 3DExperience platform uitgerekend.

“We zijn pas beginnen bouwen nadat we veel gesimuleerd hadden. Zo konden we 30% besparen op het gewicht van de structuur. Met Dassault Systèmes werken we nu al aan een volgende batterij.” De kostprijs -total cost of ownership- is een cruciale factor in de transitie naar meer duurzaamheid. “Als de oplossing juist is, zal het zijn eigen verhaal schrijven.”

Het product is gedurende een jaar getest in de reële wereld. Tests liepen er in Maleisië, Thailand, Singapore, Duitsland en de VS. Daaruit is geleerd dat de koerier, nu hij geen rugzak meer hoeft te dragen, anderhalf keer meer kan verzetten op 7 uur tijd. Dat werkt in twee richtingen.

De ene koerier kan zelfs een dubbele shift aan. De ander heeft geen dagtaak van 10 uur meer wat de de cumulatieve vermoeidheid vermindert en burn out voorkomt. Alle pakjes komen ook droog ter bestemming. IoT en connectiviteit zorgen voor het tracken van de scooter en zijn cargo, crash detectie, ritanalyse en route optimalisaties.

Vanaf de zomer wordt Qargos in productie gebracht. De prijs in Indië evolueert van $ 2.000 tot $ 4.500. Er zijn al pre-orders voor meer dan 500 stuks. Das erkent dat het opschalen nog een uitdaging zal zijn. Er is een strategisch partnership met Dassault Systèmes. Hij zoekt ook veel lokale toeleveranciers. “Wil je de planeet redden, dan moet je oplossing veel kilometers doen”, is zijn devies.

(foto: LDS)

Tigoona: flatpack triporteur
Het eveneens Indische Tigoona-project mikt met zijn triporteur op het verbeteren van de mobiliteit, veiligheid en comfort van straatventers. Tot nu toe was ‘venten’ in Indië een mannenjob. Er zijn er een 10 miljoen en een half miljoen koerierbedrijven.

Tigoona stemt zijn design echter af op vrouwen zodat zij hun koopwaar makkelijker aan de man kunnen brengen. Het ijvert zo tevens voor een meer inclusieve maatschappij. Dat doet het onder de vleugels van ‘Cause to connect’.

Dankzij het 3DExperience Lab deed het live simulaties in de straten van Indische grootsteden. Met die ervaring wist het op enkele maanden tijd het toestel uit te werken. Vandaag zijn er twee modulaire modellen. Het ene, het retailmodel, heeft drie platformen waarop de waar kan uitgestald worden.

Het andere mikt op ‘laatste mijl’ logistiek van groentewinkels, bijvoorbeeld. De fiets verzet 100 kg. Er kan voorzien worden in accessoires, zoals zonneschermen en fotovoltaïsche verlichting voor wie ’s avonds en ’s nachts handel drijft.

“We beginnen pas”, zegt medeoprichter Abhijit Bansod. “Tegen eind april zullen we uit zo’n honderd use cases kunnen leren.” Gemikt wordt op een kostprijs van zowat $500 of tussen 45.000 en 55.000 roepies. Als je weet dat een maandloon zo’n 1.500 roepies bedraagt, weet je ook dat gekeken moet worden naar financieringsformules.

Microfinanciering, bijvoorbeeld. Schalen wil hij door de productie te decentraliseren. “Dassault Systèmes leerde ons hoe we de triporteur in één flatpack kunnen aanleveren aan wie ze assembleert. We zouden in wel twintig steden kunnen produceren. We willen ook meer verkopers in meer steden aantrekken om een schaaleconomie te halen.”

ACHTERGROND
3D Experience Lab & Accelerator
“Wij focussen op startups die duurzaamheid en innovatieve design in hun vaandel dragen”, zei Jillian Friot, senior manager 3D Experience Lab & Accelerator. Start-ups bereikt ze via allerlei initiatieven, wedstrijden en events. Startups krijgen toegang tot Dassault Systèmes´ 3DEXPERIENCE platform -het eerste jaar is het gebruik zelfs helemaal gratis waarna de prijs geleidelijk stijgt- technische kennis en mentoring. De Labs staan voor open innovatie en collaboratie. Het accelerator programma for startups faciliteert daarna nog vijf jaar het ontwikkelen van doorbraaktechnologieën.

“Medewerkers mogen 20% van hun tijd besteden aan startups die SolidWorks en/of het 3DExperience platform gebruiken”, stelde Friot. Dassault Systèmes stelt ook zijn wereldwijde ecosysteem open om productlanceringen en het internationaliseren van de startup te versnellen. “De slaagkans van deelnemers is er hoger dan doorsnee.” 3D Experience Labs zijn er -sinds het eerste er in 2015 aan kwam- in Velizy (Frankrijk), in Boston (MA), Hinjewadi (Pune, Indië) en München (Duitsland). Ondertussen passeerden er enkele honderden startups waarvan een 60-tal ‘groundbreaking’ genoemd worden.

Zelfbalancerende concurrentie
Tien jaar geleden miste Lit Motors uit San Francisco zijn doel bij Kickstarter om zijn elektrische Kubo Cargo Scooter te lanceren. Desalniettemin zette het bedrijf door. Het verwierf ondertussen bakken patenten (130+) en bracht internationale ontwikkelingsteams bijeen. Vandaag mikt het op een zelfbalancerende ‘auto op twee wielen’. De bestuurder en passagier nemen immers plaats in een gesloten cockpit. Slaagkansen? Elektrische twee- en driewielers groeien sneller dan elektrische auto’s. Zeker in Azië. Niet zonder reden.

Lit Motors’ nieuwe scooter heeft bijvoorbeeld een batterijpack van 13 kWh. Dat is één zesde van dat van een doorsnee EV maar je haalt er wel drie tot vier keer meer kilometers per kWh uit: 250 tot 350 kms. Dat heeft ook impact op de kostprijs. Lit Motors zette een ontwikkelingspartnership op met het Duitse Ideenion (Ingolstadt) voor de productie van zijn elektrische tweezitter Lit Motors Auto-balance Electric Vehicle (AEV) waarvoor het reeds een 1.300 preorders optekent. Er circuleren tekeningen voor cargo-versies. Zijn oorspronkelijke Cargo Scooter krijgt nu trouwens ook gyro’s mee. De productie start zodra het zijn doel bereikt op WeFunder en anderen. Op een decennium tijd wil het dan naar een productievolume van… 1 miljoen stuks.

Lees ook:
3DExperience World 2024 - overzicht
3DExperience World 2024: Drone in a Box (1)
3DExperience World: Virtuele monsters worden echt (3)