Grensverleggend onderzoek naar zee op afstand uitgevoerd met robotica

Het Vlaams Instituut voor de Zee heeft een nieuw robotvaartuig en een snelle werkboot in gebruik genomen, om op afstand de zee te onderzoeken vanuit de net gerealiseerde wetenschapshaven in Oostende.

Trefwoorden: #observatie, #onderzoek, #VLIZ, #zee

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - Door deze uitbreiding is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) één van de eerste onderzoeksinstituten ter wereld die over een dergelijk observatieplatform beschikt.

Het robotvaartuig USV Gobelijn, ofwel Uncrewed Surface Vehicle, is gebouwd in Noorwegen door Maritime Robotics. Met een lengte van 9 meter is het net een klein onderzoeksschip.

De USV is uitgerust met wetenschappelijke instrumenten en sensoren, zoals een innovatief systeem om de koolstofcyclus en andere levende en niet-levende parameters in het zeewater te bestuderen.

Ook beschikt het vaartuig over een uniek systeem om andere robots te lanceren en op te halen. Vanuit een controlecentrum aan wal kunnen piloten de USV Gobelijn vanop een afstand besturen.

Het vaartuig kan zo meerdere dagen tot weken allerlei metingen uitvoeren op zee. Zo kunnen wetenschappers mariene fenomenen op langere tijdschalen observeren, bijvoorbeeld over meerdere getijdencycli heen.

Met zijn grote autonomie, snelheid en vaarbereik verhoogt de USV Gobelijn de actieradius van het VLIZ. Het vaartuig kan, als een van de eerste in zijn soort, in de Noordzee en op de oceaan opereren. De USV Gobelijn baant zo de weg naar meer observatie, onderzoek en innovatie op zee, met minder personeel en een kleinere CO2-voetafdruk.

De werkboot Abbé Mann is polyvalent inzetbaar op het Belgisch deel van de Noordzee, zodat het VLIZ meer flexibiliteit kan inbouwen in zijn operaties. Deze boot meet 11 meter en is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf STORMER. 

Met een beperkte diepgang van 1 meter, een vaarsnelheid tot bijna 40 km/u en een A-frame met een hijscapaciteit van 500 kilo, is de Abbé Mann multifunctioneel en kustnabij inzetbaar. De boot vergemakkelijkt onderzoek naar onder meer kustverdediging en plastic vervuiling. Ondersteuning van campagnes met de roboticaplatformen is ook mogelijk.

Beide vaartuigen kunnen aanmeren in de nieuwe wetenschapshaven in het Oostendse Visserijdok. Een drijvend ponton en een verstelbare kolomzwenkkraan verhogen de toegang tot het dok als mariene testomgeving voor de sensoren en robotica van het VLIZ.

De aankoop van de werkboot Abbé Mann is gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid. De aankoop van de USV Gobelijn en de aanleg van de wetenschapshaven is ondersteund met middelen uit de ‘Brexit Adjustment Reserve’ van de EU.