BruBotics ontwikkelt niet-invasieve Brain-Computer Interfaces

Onder de begeleiding van Prof. Kevin De Pauw ontwikkelde onderzoeker Arnau Dillen van de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) van de VUB een Brain-Computer Interface, waarbij een robotarm wordt aangestuurd door het brein.

Trefwoorden: #augmented reality, #brein, #BruBotics, #computer, #interface, #VUB

Lees verder

research

( Foto: BruBotics )

ENGINEERINGNET.BE - Dit innovatieve project werd mogelijk door de samenwerking van MFYS en het Brubotics consortium van de VUB met het ETIS laboratorium van de Université Paris-Cergy, in het kader van het EUTOPIA netwerk.

Dillen: “Een Brain-Computer Interface (BCI) is een verbinding tussen de hersenen en een computer, waarbij dus hersenactiviteit wordt gemeten en omgezet in commando's voor de aansturing van apparaten.”

In tegenstelling tot invasieve methoden zoals het bedrijf Neuralink van Elon Musk beoogt, worden in dit onderzoek elektrofysiologische metingen (elektro-encefalografie of EEG) gebruikt, die volledig niet-invasief zijn.

Kevin De Pauw, professor aan de onderzoeksgroep MFYS: “Om zo een niet invasieve controle mogelijk te maken, gebruiken we 'Motor Imagery', een techniek waarbij hersenactiviteit wordt gemeten terwijl een persoon aan een beweging denkt, zonder deze daadwerkelijk uit te voeren.”

Door specifieke frequenties van EEG-signalen te analyseren, kan het systeem bepalen aan welke beweging de persoon denkt. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een robotarm aan te sturen.

Een uniek aspect van het onderzoek is de integratie van Augmented Reality (AR) met behulp van een Microsoft Hololens. Deze AR-bril maakt gebruik van eyetracking om objecten te selecteren in de omgeving, terwijl de gebruiker door middel van gedachten de robotarm kan aansturen.

Dit gecombineerde systeem biedt een intuïtieve en efficiënte manier voor gebruikers om complexe taken uit te voeren.