Nieuwe stap in gepersonaliseerde behandelingen van kanker

Het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie heeft onthuld hoe veranderingen in bepaalde eiwitten de groei van kanker stimuleren, wat een nieuw doelwit vormt voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen.

Trefwoorden: #behandeling, #cellen, #kanker, #tumor, #VIB

Lees verder

research

( Foto: VIB - Ine Dehandschutter )

ENGINEERINGNET.BE - RAS GTPasen zijn eiwitten die dienen als moleculaire schakelaars om essentiële cellulaire processen te reguleren.

Dit gebeurt door zich aan andere eiwitten te binden, om een opeenvolging van signalen op gang te brengen. Ontregeling van de RAS-route door genetische mutaties is een kenmerk van diverse kankers en andere ziekten.

VIB-KU Leuven onderzocht daarom de mechanismen die de RAS-activiteit regelen, met name waar het gaat om ubiquitinatie. Dit is een klein regulerend eiwit dat zich bindt aan RAS, waardoor de manier verandert waarop RAS zich bindt aan andere eiwitten.

Onderzoeker Wout Magits: “Onze studie illustreert hoe een specifiek type ubiquitinatie, te weten K128-ubiquitinatie, RAS beïnvloedt. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor therapeutische interventie en gepersonaliseerde behandelingen.”

Door zich te binden aan een locatie op RAS aangegeven door de K128 coördinaten, verandert ubiquitine de vorm van RAS. Dit heeft vervolgens invloed op hoe gemakkelijk, of niet, het zich aan andere eiwitten bindt. In kankercellen komt deze K128-ubiquitinatie bijvoorbeeld minder vaak voor.

Dat is een probleem, omdat door een gebrek aan K128-ubiquitinatie cellen overschakelen naar een ‘senescentie-geassocieerd secretoir fenotype’: een celtoestand waarin de cel ontstekingsbevorderende moleculen begint af te geven.

Prof. Anna Sablina: “De RAS-route is cruciaal bij kanker en wordt vaak overactief, maar de regulatie ervan wordt nog niet volledig begrepen. K128-ubiquitinatie controleert de RAS-activiteit, waardoor de binding ervan met eiwitten die RAS deactiveren wordt versterkt. Deze wijziging beperkt de door RAS aangestuurde signalering van kankercellen, vermindert de tumorgroei en kan de effectiviteit van bepaalde kankerbehandelingen beïnvloeden."

Door het complexe samenspel tussen RAS GTPases, ubiquitinatie en de signaalconsequenties op te helderen, biedt deze studie een dieper inzicht in de moleculaire mechanismen die tumorgroei kunnen bevorderen.

Dit onderzoek is ondersteund door de European Research Council, het National Cancer Institute, National Institutes of Health, Center for Cancer Research, de Israel Science Foundation, het Israel Cancer Research Fund en het Grant Agency van de Tsjechische Republiek.