Slim verlijmen zorgt voor meer recyclage en hergebruik

Flanders Make, VITO en het Belgisch Instituut voor Lastechniek hebben een project opgezet om bedrijven te helpen bij de keuze voor geschikte ontbindbare verlijmingstechnieken en bijbehorende productieprocessen.

Trefwoorden: #circulair, #hergebruik, #recyclage, #verlijmen

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Schroeven en bouten solderen? In de automobielsector, de machinebouw en de bouwindustrie vindt verlijmen steeds meer ingang,

Meer nog: in assemblage is lijm ondertussen een onmisbaar onderdeel geworden door de efficiënte manier waarop verschillende materialen en componenten met elkaar kunnen verbonden worden.

Het verlijmen van materialen biedt ook andere voordelen: het is licht, het dempt geluid en verhoogt de lucht- en waterdichtheid van producten.

Maar als het komt op herstel en recyclage vormt verlijmen wel een probleem: eenmaal gelijmd is het bijna onmogelijk om onderdelen opnieuw uit elkaar te halen.

Met het Circular Bonding-project spelen kenniscentra Flanders Make en VITO, samen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek in op de groeiende vraag bij ondernemingen naar ondersteuning bij het ontwerp van ontbindbare multi-materiaal verbindingen. Het project richt zich daarbij op voertuigenbouw, apparatenbouw en constructie.

Een verlijmingsprocedé dat op commando kan hechten en onthechten zou de fabriceerbaarheid, onderhoudbaarheid en recycleerbaarheid van om het even welk product sterk verbeteren.

Het Circulair Bonding-project begeleidt bedrijven bij het kiezen van geschikte ontbindbare verlijmingstechnieken en bijhorende productieprocessen. Het project geeft bedrijven ook inzicht in het circulaire potentieel en de mogelijkheden voor circulaire bedrijfsmodellen.

Daarbij ontwikkelde het project verschillende demonstratoren die de haalbaarheid van de technologie van reversibel verlijmen aantonen.

Ook neemt het andere voordelen mee, zoals vermindering van afval tijdens de productie, de mogelijkheden van hergebruik van onderdelen na het einde van de levensduur of het doeltreffend recycleren van het product als het afgeschreven is.