Studententeam Nederlandse TU Delft ontwerpt zelfvoorzienend maandorp

De woningen in het maandorp maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren het dag-en-nachtritme en seizoenen. Slimme ontwerpkeuzes garanderen de veiligheid en het mentale welzijn van bewoners.

Trefwoorden: #maan, #student, #team, #TU Delft, #zelfvoorzienend

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuw ontworpen maandorp bestaat uit habitats voor 8 personen, elk met een eigen stralingsschild. Het ontwerp van deze habitats is geïnspireerd door de natuur.

Voor de vorm van het stralingsschild keek het team van TU Delft bijvoorbeeld naar het nest van de rosse ovenvogel. De interne bouwwerken hebben de vorm van een wenteltrap, gebaseerd op spiraalvormige zeeschelpen. Deze vorm is zelfdragend, wat zorgt voor extra stabiliteit.

Het vervoeren van bouwmateriaal naar de maan is complex en duur. Daarom dacht het team na over het gebruik van aanwezige materialen op de maan. Zo kozen ze ervoor om maanregoliet te verwerken in de stralingsschilden.

Ook vormt elk habitat een zelfvoorzienend ecosysteem, waardoor minder bevoorradingsmissies vanaf de aarde nodig zijn.

Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dat de bewoners genieten van hun unieke omstandigheden. De biosfeer met haar planten helpt hierbij, en daarnaast simuleert een projectiescherm de aardse dag-nacht cyclus en seizoenen.

De spiraalvorm van de constructie zorgt dat bewoners elkaar blijven ontmoeten als zij bewegen binnen de habitat.

In het ontwerp zijn ook speelse elementen verwerkt, zoals een waterval waarvan de druppels zes keer zo langzaam naar beneden vallen dan op aarde vanwege de lage zwaartekracht.

Dit heeft ook een praktische functie: de waterval bevochtigt de planten in de habitat. Hiermee bestrijdt deze de eentonigheid van de leefruimtes door hen groen te houden en zo een natuurlijke leefomgeving te creëren voor de bewoners.

Met dit ontwerp doet het team mee aan de International Architecture and Innovation Competition georganiseerd door de Jacques Rougerie Foundation.

Het team hoopt op te vallen in de wedstrijd met een sterke technische en wetenschappelijke basis en zo de hoofdprijs van 10.000 euro te winnen. De wedstrijd is open voor individuen en groepen, en studenten en professionals.

Space Oasis Delft is een nieuw Dream Team bij TU Delft. Dream Teams zijn volledig georganiseerd door studenten die gezamenlijk meedoen aan een competitie.

Jaarlijks vernieuwt het gehele team. Space Oasis Delft geeft studenten de kans om hun passie voor de ruimtevaart te combineren met hun studie, terwijl ze een bijdrage leveren aan de groeiende interesse naar ruimtekolonisatie.

Momenteel is Space Oasis Delft het enige Dream Team waarin Bouwkunde-studenten hun kennis kwijt kunnen. Verder bevat het team een delegatie van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Ook Civiele Techniek en Geowetenschappen, Industrieel Ontwerp, en Mechanical Engineering zijn vertegenwoordigd. Tot slot doen enkele studenten mee van buiten TU Delft, onder meer van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Haagse Hogeschool.