Nature Spinoff Prize gewonnen door Trince

Trince, een innovatieve spin-off van Universiteit Gent, wint de wereldwijde Spinoff Prize van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. In de finale in het Duitse Mainz haalden zij het van twee Amerikaanse en een Britse tegenstander.

Trefwoorden: #cellen, #fotoporatie, #laser, #nano, #spin-off, #techniek, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De spin-off werd pas drie jaar geleden opgericht en is gebouwd op het onderzoek van prof. Kevin Braeckmans en zijn onderzoeksgroep biofotonica (faculteit Farmaceutische wetenschappen).

De naam van de spin-off staat voor TRansfer INto CElls en verwijst naar de activiteit van het bedrijf: het ontwikkelen van toestellen die het mogelijk maken om molecules, zoals DNA-fragmenten, in cellen binnen te loodsen.

Die toestellen maken gebruik van fotoporatie, waarbij cellen, buiten het lichaam, eerst gemengd met zogenoemde fotothermische nanodeeltjes, die vervolgens heel kort met laserlicht bestraald worden.

De nanodeeltjes warmen kortstondig sterk op door de bestraling en creëren daarbij tijdelijke poriën in het membraan van de cellen waardoor moleculen de cellen kunnen binnendringen.

De belangrijkste troef van deze aanpak is dat ze weinig of geen interne beschadiging aan de cel veroorzaakt, in tegenstelling tot de huidige technieken zoals elektroporatie.

De techniek maakt onder andere de genetische manipulatie van immuuncellen uit het bloed van kankerpatiënten mogelijk. Deze cellen worden aangepast om kankercellen te bestrijden na herintroductie in het lichaam van de patiënt.

Ook de genetische modificatie van stamcellen en live beeldvorming van cellen behoren tot de mogelijke toepassingen.