Duurzame LCU Chilled Water-koelsysteem voor kleine serverruimtes

Rittal brengt de LCU CW-koeler op de markt. De ‘CW’ staat daarbij voor chilled water, een alternatief voor de koelmethode met directe expansie. De LCU CW is uitermate geschikt voor de koeling van serverkasten met een warmtedissipatie van zo’n 6 à 7 kW.

Trefwoorden: #behuizing, #chiller, #kast, #koelen, #Rittal, #server

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Rittal )

ENGINEERINGNET.BE - De LCU CW (chilled water) volgt de LCU DX (directe expansie) op en is in lijn met de Europese richtlijnen om duurzame koelingsoplossingen te bevorderen.

Deze nieuwe koeler is speciaal ontworpen voor het koelen van netwerk- en serverkasten in kleinere ruimtes, zoals bij kmo’s. Dit toestel kan aangesloten worden op een reeds aanwezige chiller of gecombineerd worden met een Blue e+ IT Chiller met free-cooling-module.

De chiller zorgt voor gekoeld water dat via leidingen naar de warmtewisselaar wordt getransporteerd.

“Dit systeem maakt het mogelijk om tot 90% van de piekvraag naar elektriciteit te minimaliseren, vooral wanneer gebruik wordt gemaakt van free cooling. Dat kan wanneer de buitentemperatuur laag genoeg is, zodat de chiller niet actief hoeft te werken om het water te koelen”, licht Koen Van Hende, Product Manager bij Rittal toe.

Gecontroleerde luchttoevoer
De LCU CW bestaat uit een lucht/water warmtewisselaar met EC-ventilatoren, een waterassemblagegroep en een geavanceerde controller.

Het systeem biedt een koelcapaciteit van 7.9 kW bij een temperatuur van 24°C in de serverruimte en een watertemperatuur van 15°C, met een debiet van 13 liter koelwater per minuut.

Bij een watertemperatuur van 18°C en dezelfde temperatuur in de serverruimte bedraagt de koelcapaciteit 6.8 kW, met een debiet van 20 liter koelwater per minuut.

Het systeem zorgt voor een horizontale luchtstroom en gecontroleerde temperatuur. De efficiënte EC-ventilatoren garanderen een optimale luchtcirculatie en energiebesparing.

Daarnaast beschikt de LCU CW over een geavanceerde klimaatregeling die actuele waarden weergeeft en verwerkt, met twee netwerkaansluitingen en een CAN-bus voor verbinding met maximaal 16 sensoren, waaronder temperatuur- en vochtigheidssensoren.

Om condensvorming te voorkomen, wordt de luchttemperatuur in de serverruimte automatisch verhoogd bij benadering van het dauwpunt.

Energiebesparende extra’s
Rittal biedt ook optionele extra's aan, zoals de Blue e+ IT Chiller, die tot 70% energiebesparing kan opleveren dankzij de DC-inverter technologie en geavanceerde monitoringsensoren.

Deze opties zijn ook geschikt voor buiteninstallaties tot -20°C en bieden de mogelijkheid van een geïntegreerde free cooling.

De LCU CW is ontworpen voor naadloze integratie in bestaande racks of als externe unit. Inspectieopeningen zijn ook voorzien van water- en stroomaansluitingen en de kap kan volledig worden verwijderd voor eenvoudig onderhoud.

Deze oplossingen zijn beschikbaar voor zowel de nieuwe VX IT als de oudere TS IT netwerk/server racks, met een hoogte van 2.000 mm of 2.200 mm en een diepte van 1.000 mm of 1.200 mm.

Rittal blijft innoveren om te voldoen aan de groeiende vraag naar energie-efficiënte koelingsoplossingen voor de IT-sector.

De LCU CW koeler biedt een energiezuinige koelingstechniek op maat van kleinschalige serverruimtes.

www.rittal.be