Energiebesparende motorupgrade voor Aluminium Duffel

Actemium verving recent twee verouderde aandrijfmotoren bij Aluminium Duffel, een producent van gewalste aluminiumproducten. De nieuwe motoren hebben een hoger rendement, zijn energiezuiniger en slijtvaster en beschikken over een natuurlijke koeling.

Trefwoorden: #Actemium, #aluminium, #Aluminium Duffel, #besparen, #energie, #koeling, #motoren

Lees verder

Techniek

( Foto: Actemium )

ENGINEERINGNET.BE - Aluminium Duffel verwerkt aluminium tot bruikbare platen voor de auto-industrie. De twee aandrijfmotoren van de grote 148” wals waren dringend aan vervanging toe.

Deze mechanisch gekoppelde DC-motoren hebben elk een vermogen van 180 kilowatt en waren niet alleen gevoelig voor storingen, maar bevonden zich ook in een slijtagegevoelige omgeving, waar ze in contact kwamen met veel olie en stof.

Bovendien werden ze gekoeld door een koelinstallatie op basis van water, waarbij het continu verpompen en koelen van water resulteerde in aanzienlijk energieverbruik.

Actemium stelde een energie-efficiënte oplossing voor: twee Siemens Simotics 1PC5 wisselstroommotoren met elk een vermogen van 176kW aan 783 RPM, uitgerust met een IC410 koeling, beschermingsgraad IP65, speciale coating C4 en een gewicht van 1,7 ton.

De nieuwe motoren bieden niet alleen een hoger rendement, maar verbruiken ook minder energie. Ze zijn gemonteerd in een gesloten kast waardoor ze slijtagebestendiger zijn en ze worden afgekoeld door een natuurlijke koeling.

Als extra voordeel werden de bijbehorende aandrijvingen vervangen door een Siemens Sinamics S120 chassis-2 drives configuratie met een 630kW Active Front End (ALM) voeding, zodat een deel van de motorenergie gerecupereerd wordt tijdens het afremmen.