Eerste zeewierboerderij ter wereld op windpark Noordzee

Dit najaar gaat de eerste commerciële zeewierboerderij van start in het Nederlandse deel van de Noordzee, wat bijdraagt aan het vastleggen van koolstof en zo het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Trefwoorden: #Deltares, #Noordzee, #windpark, #zeewier, #zeewier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deltares )

ENGINEERINGNET.BE - De zeewierboerderij komt te liggen in windmolenpark Hollandse Kust Zuid, op circa 18 kilometer uit de kust van Scheveningen.

Door zeewier tussen de turbines op een windmolenpark te telen, is de productie op te schalen. De Noordzee wordt ook intensief gebruikt: daarom zetten Europese en nationale overheden in op multifunctioneel gebruik van offshore windparken.

De initiatiefnemers van North Sea Farm 1 zien voldoende ruimte in de huidige en toekomstige geplande windmolenparken in de Noordzee om de productie van zeewier op te schalen. De verwachting is één miljoen ton vers zeewier per jaar te telen in 2040.

Dit zeewier is bestemd voor allerlei toepassingen, zoals voedsel voor mensen en dieren, cosmeticabestanddelen en tot stoffen die gewassen resistenter maken tegen verzilting. De boerderij beslaat na voltooiing vijf hectare en levert naar verwachting in het eerste jaar minstens 6000 kilo vers zeewier op.

Op North Sea Farm 1 wordt ook een jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om koolstof vast te leggen. Met het vastleggen van koolstof wordt CO2 uit de atmosfeer gehaald.

Natuurlijke zeewiervelden leggen koolstof vast en de vraag is of zeewierkweek hieraan kan bijdragen en zo de voetafdruk van ons voedsel kan verminderen.

Daarom draagt het Amerikaanse bedrijf Amazon 1,5 miljoen euro bij aan de bouw van de boerderij en het onderzoek. Dit geld is afkomstig uit het Right Now Climate Fund, opgericht om natuurlijke oplossingen te stimuleren.

De zeewierboerderij is een project van North Sea Farmers (NSF), een organisatie die sinds 2014 voor de Europese zeewierindustrie kennis ontwikkelt.

Samen met NSF vormt Deltares, Plymouth Marine Laboratory en Silvestrum Climate Associates, zeewierextractfabrikant Algaia, projectontwikkelaar Simply Blue Group en bedrijven Van Oord en Doggerland Offshore een consortium.

Frank Kleissen, onderzoeker Deltares: "Met modellen wordt de verspreiding van zeewier onderzocht vanaf de kweeklocatie, om te zien waar zeewierdeeltjes terechtkomen en of dit perspectieven biedt voor vastlegging van koolstof. De monitoring door Plymouth Marine Laboratory levert data die bijdraagt aan de validatie en verbetering van deze modellen."

"Ook onderzoekt Deltares met andere modellen wat de impact van zeewierkweek is op het mariene milieu, en hoever je kunt opschalen voor er echt negatieve effecten voor de zee zullen zijn. Deze instrumenten kun je ook toepassen voor schaalvergroting of locatiekeuze."