Mierenzuur voor langere opslag van hernieuwbare energie

Het Vlaamse Oxylum en Nederlandse Dens brengen hun bestaande technologieën samen, en integreren hun systemen, om met mierenzuur hernieuwbare energie veilig, efficiënt en langdurig op te slaan.

Trefwoorden: #energie, #mierenzuur, #opslag, #project, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dens & Oxylum )

ENGINEERINGNET.BE - Er bestaan al veel oplossingen voor korte termijn opslag van hernieuwbare energie, zoals batterijen. Maar de opslag ervan voor dagen of weken blijft duur en moeilijk.

Waterstof biedt hier een oplossing voor: door groene waterstof te produceren met behulp van hernieuwbare elektra kun je overtollige stroom opslaan in deze hoogenergetische molecule.

Omdat het transporteren van waterstofgas veel energie kost en logistieke uitdagingen met zich meebrengt, wordt gekeken naar waterstofdragers of moleculen die waterstof binden, zoals methanol of ammoniak.

Het gebruik en de opslag van deze chemicaliën brengt echter veiligheidsproblemen met zich mee: methanol is erg brandbaar en vluchtig, en ammoniak is toxisch en de opslag brengt explosiegevaar met zich mee.

Bert De Mot van Oxylum: “Mierenzuur is een molecule dat zeer geschikt is voor langdurige opslag. Het is minder vluchtig dan methanol, wat betekent dat het minder snel verdampt en minder brandbare dampen vormt in geval van lekkage. Bovendien zijn de toxiciteitsrisico’s veel lager dan bij ammoniak.”

“We hebben een technologie ontwikkeld om CO2 met hernieuwbare elektra en water via elektrolyse om te zetten in mierenzuur. Onze Nederlandse partner Dens beschikt over een technologie om waterstof en elektra te recupereren uit mierenzuur. Door onze technologieën samen te brengen en systemen met elkaar te integreren kunnen we het potentieel van deze molecule als opslagmedium onderzoeken.”

Tim Wissink van Dens: “Door de focus te leggen op de omzetting van CO2 naar mierenzuur, om dit mierenzuur te gebruiken als een schone energiedrager, dragen we direct bij aan de reductie van de uitstoot van schadelijke stoffen zoals NOx en fijnstof."

"Dit wordt momenteel nog volop geproduceerd door dieselgeneratoren op bouwplaatsen en andere locaties. We zien hiermee dan ook een praktische oplossing voor bijvoorbeeld de bouwsector, die in toenemende mate geconfronteerd wordt met strikte regelgeving omtrent stikstofemissies.”

Dit betreft een CrossRoads-project van Interreg, dat circa 250.000 euro aan EFRO steun ontvangt. (Bron: https://interregvlaned.eu/nieuws/mierenzuur-voor-duurzame-energieopslag).