Unieke 3D-print pilootlijn verduurzaamt chemie- en energiesector

VITO zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de chemie- en energiesector. De bouw van een geavanceerde 3D-print pilootlijn speelt in op de toenemende vraag van de industrie naar innovatieve componenten onder industrieel relevante condities.

Trefwoorden: #3D, #chemie, #duurzaam, #pilootlijn, #print, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Het project richt zich op de bouw van een state-of-the-art 3D micro-extrusie pilootlijn, een technologie die diverse materialen zoals metaal, keramiek en hybride materialen kan verwerken.

Hierdoor kunnen hoogwaardige functionele componenten, zoals katalysatoren, sorbenten, warmtewisselaars en elektrodes via 3D-printing geproduceerd worden, wat cruciaal is voor de verduurzaming van de sector.

Deze technologie werd al succesvol getest op laboratoriumschaal. Om de technologie onder industriële condities te valideren, is de opschaling naar pilootschaal noodzakelijk.

Deze nieuwe pilootlijn is wereldwijd uniek en biedt bedrijven de kans om de technologie in een industriële omgeving te testen.

De faciliteit kan tot één ton per maand aan functionele componenten produceren in een geautomatiseerd, (semi-)continu proces.

De ontwikkeling van de pilootinstallatie in het 3DPRIME project werd goedgekeurd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO).