VEGA-technologie voor de nieuwe diffusietoren van de Tiense Suikerraffinaderij

De Tiense Suikerraffinaderij NV is een Belgisch voedingsbedrijf dat sinds 1836 garant staat voor suikerproducten van hoge kwaliteit. De meeste suiker die de groep produceert, is afkomstig van lokale suikerbieten.

Trefwoorden: #diffusie, #raffinaderij, #sensor, #suiker, #Vega

Lees verder

Partner Info

( Foto: Vega )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf staat in direct contact met de 600 medewerkers, partners, telers, consumenten en klanten, alsook met de onmiddellijke omgeving van de 8 verschillende sites. Het moederbedrijf Südzucker is de marktleider in de traditionele suikerindustrie. 

Vestigingen in de Benelux
De Tiense Suikerraffinaderij heeft verschillende vestigingen in België en Nederland. De twee suikerfabrieken bevinden zich in Tienen en Wanze. Deze laatste ontvangt zijn zoete sap van de Rapperie in Longchamps. Specialiteiten op basis van suiker worden geproduceerd in de vestigingen in Antwerpen (Candico), Oostkamp (Lebbe Sugar Specialties) en Wijchen, Nederland (Rafti bv). De administratieve afdelingen bevinden zich in Brussel en Tienen.

Duurzamere suikerproductie dankzij de nieuwe diffusietoren
De Tiense Suikerraffinaderij kiest er resoluut voor om unieke en innovatieve technologieën te gebruiken om water en energie te besparen. Dankzij de bouw van de nieuwe ultramoderne diffusietoren wordt de CO2-uitstoot met 6.000 ton per jaar verminderd en tegelijkertijd zal ook 150.000 kubieke meter water bespaard worden. Deze modernisering van de extractietoren maakt deel uit van een langetermijnstrategie om een duurzame suikerproductie te garanderen.

Diffusie: een cruciale fase in het suikerproductieproces
Een diffusie- of extractietoren is een grote tank met heet water die wordt gebruikt om suiker uit suikerbieten te extraheren. Diffusie of extractie speelt een cruciale rol in het productieproces. Ze blijven daar ongeveer 2 uur, bij een temperatuur van 72°C. Tijdens dit proces komt de suiker vrij en vermengt deze zich met het water. Dit proces levert twee producten op: de suikervrije pulp, die zal worden gebruikt als veevoeder, en het suikersap.
Dit suikersap wordt vervolgens behandeld om onzuiverheden, zoals mineralen, te verwijderen voordat het wordt ingedampt om het water te extraheren en vervolgens gekristalliseerd om suiker te verkrijgen.

Een langetermijnvisie gericht op duurzaamheid
Duurzaamheid zit verankerd in het DNA van de Tiense Suikerraffinaderij en de Südzucker Groep. Het uiteindelijke doel is om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, met een focus op efficiëntiemaatregelen zoals het project om koolstof op te slaan in de teelt van suikerbieten en cichorei. In 2024 heeft de Tiense Suikerraffinaderij de eer om een hogetemperatuur-warmtepompproject te lanceren met een thermisch vermogen van 5 MW, als onderdeel van een Europees Horizon-project, dat ook voorbereidt op toekomstige elektrificatie. Wat het circulaire gebruik van water betreft, zit de Tiense Suikerraffinaderij achter het project "Les Eaux Tirlemontoises", dat tot doel heeft meer dan een miljard liter drinkwater per jaar te produceren uit lokaal geteelde suikerbieten.

Vega en de samenwerking met de Südzucker Groep
VEGA en de Südzucker Groep werken al meer dan 15 jaar samen. In België werd gestart met met het uitrusten van opslagsilo's met ultrasone sensoren en vandaag de dag zijn het de nieuwste VEGAPULS 6x apparaten die zorgen voor een soepele werking van de niveaumeting, met een zeer hoge nauwkeurigheid en gebruiksgemak.

  • De VEGAPULS 6X radar, met zijn draaibare flens, optimaliseert de meting door zich te richten op het midden van de afvoerkegel. 
  • Voor drukmetingstoepassingen : de VEGABAR 82 en VEGABAR 83 worden ingezet voor de meest complexe en moeilijke niveaumetingen. 
    De toepassingen zijn gevarieerd, zoals drukverschilmeting, drukmeting met temperatuurbeperkingen of kleverige omgevingen met voedselcertificaten.
  • Enkele belangrijke metingen worden ontdubbeld door de VEGAPASS 81- en VEGAMAG 81-systemen.
  • Suiker in de trechters krijgen kan moeilijk zijn. De niveau-schakelaars VEGAWAVE 61 informeren tijdens het hele proces over eventuele verstoppingen.

Zoals het technische en engineeringteam van de Tiense Suikerraffinaderij in Wanze vertelde, heeft VEGA het productieproces echt betrouwbaarder kunnen maken dankzij een reeks robuuste en betrouwbare VEGA-instrumenten. Daarbij werden vooral de professionaliteit, technische ervaring en empathisch meedenken gelauwerd. Een mooie samenwerking dus.

www.vega.com