Start aanleg warmte- en koudenet van de 5e generatie op Thor Park

Het Open Thor Living Lab op Thor Park in Genk maakt zich klaar om koude en warmte uit te wisselen via de ondergrond dankzij de aanleg van een thermisch netwerk van de 5e generatie.

Trefwoorden: #EnergyVille, #living lab, #Thor Park, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille / Thor Park )

ENGINEERINGNET.BE - Veel bedrijvigheid bij EnergyVille, want op Thor Park in Genk startten deze maand de werken voor een thermisch netwerk van de zogeheten 5e generatie.

Daarmee zullen de verschillende gebouwen binnen het Thor wetenschapspark duurzaam verwarmd en gekoeld kunnen worden, op basis van ondiepe geothermie.

Het is een van de eerste netwerken van deze soort in België. Het netwerk wordt modulair opgebouwd zodat het snel is uit te breiden en op te schalen.

Het wordt gezien als een cruciale hoeksteen in het onderzoek van EnergyVille en haar partners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt naar een duurzamere energievoorziening.

In de eerste fase van de werken worden de bestaande gebouwen, te weten Thor Central, Incubathor, EnergyVille 1 en 2, de THOREAQ-onderzoeksgebouwen, en de nog op te richten gebouwen, in totaal 8 kavels, aangesloten op het netwerk.

De bedoeling is om de gebouwen duurzaam te verwarmen én te koelen via ondiepe geothermie en maximaal restwarmte en -koude onderling uit te wisselen.

Zo kan bijvoorbeeld de restwarmte van het ene gebouw gebruikt worden om de energievraag van het andere gebouw te beantwoorden. Ook opslag wordt voorzien in de ondergrond, op een diepte van 65 meter of meer via zogeheten aquifers.

Het thermisch net is ontworpen door EnergyVille/VITO. Het vormt een mooi nieuw puzzelstuk in de uitbouw van het Open Thor Living Lab, een levend onderzoekslabo, op Thor Park. Het mag dan ook rekenen op de medewerking van veel partners.

Zo vloeit het project voort uit een call rond groene warmte van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De aanleg zal gebeuren door Fluvius, dat al vanaf het begin betrokken is bij dit project.

De uitbating van het netwerk loopt via IFTECH dat hiervoor de nieuwe entiteit Thetys CollecThor oprichtte. Tegen februari 2025 moet het net operationeel zijn.