Brussels Airport haalt Level 4+ in Airport Carbon Accreditation-programma

Daarmee is het de eerste Belgische luchthaven die het op één na hoogste accreditatieniveau behaalt. Ook behoort Brussels Airport nu tot de 67 best presterende luchthavens wereldwijd die op Level 4+ of hoger zitten.

Trefwoorden: #accreditatie, #Brussels Airport, #carbon, #CO2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - De Airport Carbon Accreditation is de enige internationaal erkende standaard die inspanningen van luchthavens om hun CO2-uitstoot te verminderen onafhankelijk evalueert en certificeert aan de hand van zeven verschillende levels.

Brussels Airport neemt sinds 2009 deel aan het ACA-programma en werkt al jaren aan een duurzame ontwikkeling om de CO2-impact op de omgeving te reduceren.

Dit programma is opgezet door ACI EUROPE (Airport Council International), de koepelorganisatie van ruim 500 luchthavens in Europa verdeeld over 55 landen.

Voor de overstap van Level 3+ naar 4+ heeft Brussels Airport meer emissiebronnen meegenomen in de berekening, in lijn met het Greenhouse Gas Protocol, zoals de impact van aangekochte goederen en services, de verwerking van afval van de luchthaven en partners, en de verwerking van afvalwater.

Ook worden in Level 4+ voor alle vertrekkende vluchten de emissies van een volledige vlucht meegeteld. Bij lagere levels beperkt zich dat tot de ‘Landing en Take-off’-fase.

Verder heeft Brussels Airport een Carbon Management Plan opgesteld, dat beschrijft welke acties de luchthavenuitbater de komende jaren zal ondernemen om tegen 2030 zelf geen CO2 meer uit te stoten.

Zo wordt er gewerkt aan een ‘modal shift’ voor passagiers en medewerkers, en worden de bestaande stookplaatsen die de luchthavengebouwen verwarmen omgevormd naar een fossielvrij alternatief.

Ook worden luchtvaartmaatschappijen gestimuleerd om meer milieuvriendelijke toestellen in te zetten via de luchthaventarieven en om duurzame vliegtuigbrandstof te gebruiken.

In dialoog met relevante luchtvaartpartners is ook een Stakeholder Partnership Plan opgemaakt dat weergeeft welke maatregelen Brussels Airport samen met haar partners neemt om de CO2-uitstoot op de luchthavensite te verminderen.

Zo zijn er onder meer initiatieven voor de elektrificatie van het grondafhandelingsmaterieel, en is er met partners ook een ‘Waste Charter’ opgesteld met acties om afval te reduceren tot een minimum en slimmer te recycleren.