• 04/07/2012

Arcadis gaat Wooldse Veen ecologisch herstellen

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis voert in opdracht van Vereniging Natuurmonumenten het herstelproject Wooldse Veen uit.

Trefwoorden: #Arcadis, #ecologie, #Wooldse Veen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.NL -- Het gaat om een complexe klus in een kwetsbaar en ecologisch waardevol hoogveengebied, één van de laatste gebieden in Nederland. Omdat er geen zwaar materieel het gebied in kan, zet het bedrijf een helikopter in om de kwetsbare ondergrond te sparen.

De opdrachtsom is 1,2 miljoen euro. Met name de voorgestelde ecologische aanpak en begeleiding hebben op belangrijke wijze bijgedragen tot het verwerven van deze klus.

Het Wooldse Veen ligt ten zuidoosten van Winterswijk. Het maakte oorspronkelijk deel uit van een groot aaneengesloten hoogveengebied langs de grens tussen Nederland en Duitsland. Een groot deel van dit hoogveengebied verdween door ontginning.

Ontwatering van omliggende landbouwgebieden verdroogde het Wooldse Veen sterk, waardoor dit met bos kon begroeien. Het Wooldse Veen is aangewezen als Natura 2000 gebied.

In dit gebied leven veel bijzondere soorten hoogveenplanten, amfibieën, reptielen en vogels, waarmee in het kader van de Flora- en faunawet rekening moet worden gehouden. Dat alles betekent de hoogste graad van bescherming en vraagt om maximale zorgvuldigheid bij de uitvoering van het herstelplan.

Om de veenvorming weer op gang te brengen worden in de eerste plaats een groot aantal bomen en struiken gekapt. Het aanbrengen van 1,7 kilometer damwand en veendijk gaat ervoor zorgen dat de bodem het water langer vasthoudt, waardoor verdroging wordt tegengegaan.

Naast de damwanden komen er stuwen om de grondwaterstand in het gebied te reguleren. De aanwezigheid van specifieke flora en fauna zorgen ervoor dat de werkzaamheden niet in alle jaargetijden zijn toegestaan zodat we de opdracht tussen juli en september uitvoeren.


(GL)