• 05/07/2012
  • |     BB

Biomethanisatie volgens gepatenteerd concept bij Ardo

Ardo startte onlangs een nieuwe biomethanisatie-installatie op, een schoolvoorbeeld van een 'cradle to cradle'. Het technische concept is gepatenteerd én Belgisch.

Trefwoorden: #ardo, #digrom, #trevi, #voeding

Lees verder

b2b

( Foto: Ardo )

ENGINEERINGNET.BE -- Ardo, een belangrijke Europese producent van vriesverse groenten, fruit, kruiden, pasta en aardappelen, investeerde in een biomethanisatie-installatie die de plantaardige resten van groenten omzet naar enerzijds energie voor de productie en anderzijds meststoffen.

Tot nu werden de nevenstromen van de verwerking van groenten - op jaarbasis zo’n 30.000 ton - extern vergist of omgezet in onder meer dierenvoeding. Dat is niet langer het geval: Ardo reclycleert voortaan het afval in de vorm van energie of meststof.

Daarbij wordt de opgewekte groene stroom verbruikt voor het invriezen van diepvriesgroenten en uit de warmte van de rookgassen wordt groene stoom opgewerkt die de blancheur verwarmt. En het restproduct dat na de vergisting nog overblijft, wordt omgezet in waardevolle meststof die kan gebruikt worden op de akkers.

Voor de engineering en constructie deed Ardo een beroep op het ingenieursbureau Trevi-BiogasTec. Via het nieuw opgerichte Digrom Energy investeert dat bureau samen met Ardo in de exploitatie van de 5 installaties.


ACHTERGROND
Trevi is een Belgisch bedrijf dat werd opgericht in 1992, en is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van milieu- en energietechnologie. De voorbije 5 jaar investeert Trevi ook in groene energiecentrales die gebouwd worden op basis van een uniek gepatenteerd concept. De investering bij Ardo is de vierde op een rij.