• 25/07/2012
  • |     BB

Duurzame waterrecyclage centraal op Aquarama 2012

Consortium licht VIS-project over duurzame waterrecyclage en valorisatie van anorganische concentraatstromen toe tijdens komende TNAV-workshop & vakbeurs.

Trefwoorden: #aquarama, #ockier, #tnav, #vakbeurs, #workshop

Lees verder

vakbeurzen

( Foto: Aquarama )

ENGINEERINGNET.BE – Op 1 juli 2012 ging 'Blauwe Cirkel', een vier jaar durend project met een budget van 1,7 miljoen euro, van start. Via het project wil een consortium van organisaties, waaronder TNAV, een concept bestuderen voor het duurzaam hergebruik van water en de valorisatie van met name anorganische reststromen.

Paul Ockier van TNAV: "Hierbij wordt de reststroom sterker opgeconcentreerd, wat mogelijkheden creëert naar eventuele verdere verwerking ervan.We optimaliseren de bestaande behandelingstechnieken of voeren nieuwe technologieën in."

"Tijdens het voortraject werden volgende types stromen geïdentificeerd: concentraten en spoelstromen van waterbehandelingstechnieken (door regeneratie van ionenwisselaars en retentaat van omgekeerde osmose (RO), met focus op de behandeling van anorganische mengstromen); waterige processtromen met een hoog zoutgehalte eigen aan de productieomgeving en anorganische reststromen met hoge zoutbelasting en/of stikstof- en fosfaatbelasting.

"De verwerking van anorganische concentraatstromen zal voor de bedrijven een bijkomende investering en operationele kost betekenen. Binnen het projectteam zijn we ervan overtuigd dat deze kosten haalbaar zullen zijn indien de eindproducten (zoutstromen) geen afvalproduct meer zijn, maar op één of andere wijze gevaloriseerd kunnen worden."

Wie interesse heeft, kan tijdens de komende Aquarama-vakbeurs een presentatie, verzorgd door Paul Ockier van projectcoördinator TNAV en Peter Cauwenberg van VITO, bijwonen.

Het workshop-gedeelte van Aquarama staat dit jaar overigens in het teken van 'water in de industrie'. Paul Ockier: "We zetten dit keer een nogal ruim begrip in de schijnwerpers, dat zowel de technologische sector - de aanbieders - als de eindgebruikers uit wateropslorpende industrieën - zoals de voeding- en drankensector, de farmacie en de (petro)chemie - zal aanspreken".

Aquarama zal volgens zijn inrichters dit jaar naar schatting 100 exposanten, ruim 100 workshopdeelnemers en honderden andere bezoekers verwelkomen.


Aquarama, 18 oktober 2012, Brabanthal, Leuven-Haasrode.

ACHTERGROND
Het 'Blauwe Cirkel'-consortium: TNAV (coördinator), essenscia vlaanderen, Centexbel, CTC (Commissie Tank Cleaning), VITO (business unit scheidings- en conversietechnologie), UGent, KaHo Sint-Lieven en Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water).