• 23/08/2012
  • |     BB

eCOAST: wegvisactie van drijvend afval in Noordzee 'niet zinvol'

Volgens Dr. Thomas Vanagt van eCOAST heeft actieve wegvisactie van drijvend afval voor Belgische kunst 'niet veel zin'.

Trefwoorden: #damanaki, #ecoast, #fishing for litter, #noordzee, #svdo, #Waste Free Oceans

Lees verder

research

( Foto: Federplast, Dr. Thomas Vanagt )

ENGINEERINGNET – Uit een evaluatierapport van eCOAST, het onderzoekscentrum voor mariene milieuwetenschappen, in het kader van het Waste Free Oceans pilootproject blijkt er 'zeer weinig drijvend afval voor de Belgische kust te zijn, zodat een actieve wegvisactie niet veel zin heeft'.

Waste Free Oceans is een pan-Europese initiatief van EU Commissaris Maria Damanaki, verantwoordelijk voor Visserij en de Noordzee.

Het eCOAST-rapport werd opgesteld aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek in november en december 2011, waarbij een vissersboot herhaaldelijk uitvaarde om drijvend afval voor de Belgische kust te vangen.

Dat onderzoek sluit aan bij het lopende project ‘Fishing for Litter’, waarbij vissers het in hun netten opgeviste afval aan land brengen i.p.v. het terug te gooien, en dit voor verdere verwerking en recyclage. Dat laatste gebeurt vanuit het afvalpark voor de zeevisserij van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO).

SDVO liet intussen al weten dat het verder gaat met het bestaande Fishing-for-Litter initiatief.

Uit de resultaten van het eCOAST-pilootproject blijkt nu dat de hoeveelheid drijvend afval voor de Belgische kust al bij al erg beperkt is.

Een plastic-vrije Noordzee is evenwel nog niet voor morgen. Zo komt er nog steeds heel wat afval terecht op de zeebodem en onze stranden.


ACHTERGROND
Het menselijk gebruik van de Noordzee zorgt voor heel wat vormen van vervuiling: plastic afkomstig van scheepvaart, industrie, huishoudens en toerisme; vervuilde stoffen uit de industrie, bijvangst uit de visserij, noem maar op. Voor haar voorbestaan is de visserij echter gebonden aan een propere en gezonde Noordzee. Ze heeft daarvoor hulp gezocht bij verschillende overheden en bij de kunststofindustrie.