• 25/09/2012

Apple stopt geheime chip in kabels

Een gebruiker heeft Apple's nieuwe Lightning-kabel uit elkaar gehaald en ontdekte een chip waardoor je niet zomaar goedkope kabels kan kopen voor je iPhone 5.

Trefwoorden: #apple, #Double Helix Cables, #Lightning

Lees verder

Techniek

( Foto: Double Helix Cables )

ENGINEERINGNET - Peter van kabelmaker Double Helix Cables – toch niet de eerste de beste - heeft een Lightning-connector uit elkaar gehaald en vond binnenin een chip. Wat die juist doet, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat hij moet dienen voor authenticatie.

De chip heeft vier aansluitingen: een aarding, een positieve pool, en twee gegevensaansluitingen. Hij zit tussen de USB-aansluiting en de stroomvoorziening op de Lightning-aansluiting. Hij heeft geen invloed op de draden waarover gegevens verstuurd worden, enkel op de stroomvoorziening. Maar je hebt nu eenmaal stroom en gegevens nodig om een kabel te laten werken.

De chip ziet er niet zo geavanceerd uit als een authenticatiemechanisme, maar hij ziet er wel geavanceerder uit dan een circuit voor stroomregeling. Hij heeft een buitenkant van blinkend metaal en heeft gegraveerde cijfers. Wat het ook is, deze chip is niet goedkoop en heel geminiaturiseerd.

Voor Double Helix Cables is het duidelijk: voorlopig is het te riskant om kabels te kopen die niet van Apple zelf zijn. Toch tot iemand uitgevogeld heeft wat de chip doet en hoe hij na te maken is.


(bron: ZDNet, Jibbe Van Oost)