• 18/10/2012
  • |     BB

Duitse prijs voor innoverende klimaat- en koeltechniek

Jury looft aerodynamische optimalisatie door middel van een door ebm-papst ontwikkelde diffuser die geluidsniveau vermindert met 7,2 dB (A) en energieverbruik met 27 percent.

Trefwoorden: #ASERCOM, #diffuser, #ebm-papst, #Günther, #Karlsruhe, #Michael Arnemann

Lees verder

Techniek

( Foto: ebm-papst )

ENGINEERINGNET -- ASERCOM, De Europese vereniging van de fabrikanten van componenten voor koel- en klimaattechniek heeft dit jaar niet één- maar tweemaal zijn Energie Efficiëntie Prijs uitgereikt.

Dit jaar was de diversiteit van de inzendingen voor de award namelijk zo groot, dat de organisatie het aangewezen achtte meer dan één winnaar te kiezen.

De laureaten, ebm-papst en Günther, komen allebei uit Duitsland en vielen in de prijzen voor hun 'innovatieve concepten op het gebied van koel- en klimaattechniek'.

Bij zijn keuze laat de internationale jury zich vooral leiden door energie-efficiëntie en het terugdringen van CO2-uitstoot. Aanvullende criteria zijn de naleving van de EU-richtlijnen en wetten (zoals ErP-richtlijnen), naast technische en economische haalbaarheid.

In zijn toespraak deed jurylid prof. Michael Arnemann van de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Karlsruhe een bijzonder eerbetoon aan de aerodynamische optimalisatie door middel van een door fabrikant ebm-papst ontwikkelde diffuser.

De jury werd naar verluidt 'overtuigd door de combinatie van een interne en externe diffuser die leiden tot aanzienlijke verlaging van het geluidsniveau en een verhoogde efficiëntie'.

Met een lengte van 250 mm maakt de diffuser in kwestie het mogelijk om het geluidsniveau te verminderen met 7,2 dB (A) en om een energiebesparing van 27% te bereiken.

Tegelijkertijd kan een ventilator die uitgerust is met een 9% hoger debiet genereren, terwijl de geluidsemissie met ca. 4,9 dB (A) verlaagd kan worden. Een ander voordeel is dat het kan worden gemonteerd op bestaande installaties zonder dat de bestaande applicatie aangepast dient te worden.


OP DE FOTO
Vlnr: Dr Lindl van ebm-papst, en jurylid Prof. Michael Arnemann van de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Karlsruhe.