• 27/09/2012
  • |     BB

Een leven redden wordt kinderspel dankzij 'serious game'

Het Antwerpse provinciebestuur lanceert het AED-computerspel, een 'serious game' waarmee je een defibrillator leert gebruiken.

Trefwoorden: #aed, #Bart De Nijn, #Defibrillator, #game, #provant, #serious game

Lees verder

Nieuws

( Foto: Provant )

ENGINEERINGNET.BE -- Op steeds meer publieke locaties hangt een zogenaamd 'AED-toestel', een Automatisch Externe Defibrillator.

Dat is een computergestuurd toestel dat in staat is om levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en indien nodig te behandelen door middel van een elektroshock.

Het toestel mag door iedereen gebruikt worden, is 100% veilig en geeft gesproken instructies. Alhoewel het dus heel eenvoudig is, is de drempel om het te gebruiken blijkbaar nog zeer hoog.

De provincie Antwerpen wil hier verandering in brengen en lanceert een nieuwe manier om hulpverleningstechnieken aan te leren via een 'serious game'.

“Spelenderwijs kunnen zowel jong als oud, de technieken aanleren om een AED-toestel te gebruiken”, vertelt Bart De Nijn, gedeputeerde voor Veiligheid en voorzitter van Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor hulpdiensten.

“Alhoewel het niet moeilijk is, durven weinig mensen het toestel te gebruiken omdat het werkt met een elektrische schok. We verspreiden het game gratis en hopen zo dat het massaal gespeeld zal worden."

Deelnemers hebben 2 minuten de tijd om het leven te redden van het slachtoffer. Tijdens het spel kan je punten verdienen door de juiste handelingen te doen dit gaat van het juiste noodnummer te bellen (112), het juiste ritme van hartmassage te geven tot de elektroden van het AED-toestel juist te bevestigen.

Bart De Nijn: “Wanneer iemand een levensbedreigende hartritmestoornis heeft, verliest het slachtoffer elke minuut 10% van zijn overlevingskansen. Na 8 minuten (de gemiddelde aanrijdtijd van de hulpdiensten) heeft het slachtoffer nog 20% kans om te overleven. Door de snelle reactie van de omstaanders en het gebruik van de AED, vergroot de overlevingskans van het slachtoffer.”

"Als dit AED-spel aanslaat, denken we er aan om iets te laten ontwikkelen rond kleine blusmiddelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel speels iemand de juiste techniek laten zien om een brandende friteuse te doven.”


LINK
Het AED Game kan je downloaden of spelen via de provinciale website: www.provant.be/aed.
Ook via facebook kan je het spelen: http://apps.facebook.com/aedgame, je score komt op je tijdslijn en je kan ook vrienden uitnodigen om het te spelen.