• 18/10/2012

Smart grid inspiratie- en demonstratiecentrum Watt Connects geopend

Watt Connects wil bedrijven, overheden en kennisinstellingen interactief kennis laten maken met intelligente energienetten en deze partijen met elkaar verbinden in een inspirerende omgeving

Trefwoorden: #slimme energienetten, #smart grids, #watt connects

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Het smart grid inspiratie- en demonstratiecentrum Watt Connects is geopend, te Arnhem. Dat gebeurde door energiekennisbedrijf DNV KEMA, regionaal netbeheerder Liander, landelijk netbeheerder TenneT en projectontwikkelaar TCN.

Intelligente energienetten ('smart grids') zijn noodzakelijk voor onze toekomstige energievoorziening omdat zij de grootschalige inpassing van duurzame energie en lokaal opgewekte elektriciteit in ons energiesysteem mogelijk maken.

Frits Verheij, voorzitter van de Stuurgroep van Watt Connects: “Nederland is wereldwijd een van de koplopers op het gebied van kennis over en demonstratie van intelligente energienetten. De oprichting van Watt Connects is een belangrijke stap om deze positie niet alleen vast te houden maar ook te versterken.”

Watt Connects sluit aan bij de ontwikkeling van intelligente energienetten door de aanleg en ingebruikname in praktijksituaties op kleinere schaal te simuleren en te demonstreren, dus zonder grote investeringskosten en afbreukrisico’s. In het centrum worden nieuwe technieken, diensten en applicaties gedemonstreerd, en bezoekers kunnen gebruik maken van simulatietools. Bovendien vinden in het centrum workshops, lunchlezingen en presentaties plaats, en worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd.

De partners zoeken nadrukkelijk de samenwerking met anderen. Het centrum richt zich daarbij met name op mensen die professioneel met het onderwerp energie bezig zijn, zoals bestuurders en beleidsmakers, experts van energiebedrijven en bedrijven die intelligente energiediensten of producten leveren of maken, en studenten.

Watt Connects dient tevens als netwerk voor deze professionals en als broedplaats voor startende bedrijven. En: het heeft de ambitie om uit te groeien tot een internationaal centrum.

De opening van Watt Connects valt samen met de opening van de Energyclub op Energy Business Park Arnhems Buiten. TCN is eigenaar en (her)ontwikkelaar van dit business park. De Energyclub is een open werkomgeving waar vooral kleine en middelgrote organisaties uit de energiesector elkaar ontmoeten, (samen)werken en vergaderen.

De Energyclub start in oktober met 65 werkplekken, maar heeft de ambitie om binnen twee jaar naar 200 werkplekken te groeien.


(KV) (foto Nationale Duurzame Energie Conferentie: Ir. Frits Verheij)