• 19/10/2012

Vlaams centrum post-consumer gerecycleerde kunststoffen is uniek in Europa

Vlaams Kunststofcentrum neemt nieuwe analyseapparatuur voor gerecycleerde kunststoffen in gebruik.

Trefwoorden: #essenscia, #fisch, #vkc

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaams Kunststofcentrum ('VKC'), Kortrijk, heeft nieuwe, gesofisticeerde analyseapparatuur in gebruik genomen, dit in het kader van hergebruik van kunststofverpakkingen.

Met behulp van die apparatuur zal het VKC een competentiecentrum opzetten dat is gespecialiseerd in de identificatie en karakterisering van post-consumer gerecycleerde kunststoffen.

Doel is een recyclagesysteem te ontwikkelen om high density polyethyleen (HDPE) te hergebruiken in verpakkingen via de technologie van extrusion blow moulding (EBM) en injection stretch blow moulding (ISBM).

De creatie van een dergelijk centrum dat de kennis heeft om bedrijven te ondersteunen in het hergebruik van kunststoffen, is uniek in Europa.

Het onderzoeksproject loopt over twee jaar en vertegenwoordigt een totale investering van 769.566 euro waarvan 85% wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Vlaamse overheid.

De verwezenlijking is het resultaat van een strategische samenwerking tussen dat VKC,FISCH (competentiepool Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry), de onderzoeksafdeling van Flanders’ PlasticVision, en Procter & Gamble.

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen en voorzitter van FISCH: “Het EFRO-project werd geïnitieerd binnen de nieuwe competentiepool FISCH. Een van de doelstellingen van FISCH is precies open innovatie-infrastructuur op te zetten om de enorme kennis binnen de chemiecluster in Vlaanderen met ondernemingen te delen.”

Voor de realisatie van het project werkte het VKC ook nauw samen met Procter & Gamble. De grootste producent van consumer goods ter wereld, met een belangrijk R&D-center in Vlaanderen, wil namelijk recyclaat maximaal inzetten voor kunststofverpakkingen en vond daartoe in het VKC een geschikte partner.


(KV) (foto essenscia)