• 19/10/2012
  • |     BB

Nederlandse QRM-opleiding staat model voor wereldwijd certificaat

Bedenker van Quick Response Manufacturing Prof. Dr. Rajan Suri werkt met Nederlands centrum samen om opleidingscertificaat te ontwikkelen.

Trefwoorden: #Lean Manufacturing, #LeanTeam, #QRM, #QRM Management Center, #Quick Response Manufacturing, #Rajan Suri, #van Rijthoven

Lees verder

opleidingen

( Foto: QRM Management Center )

ENGINEERINGNET -- Quick Response Manufacturing is een strategische werkwijze waarmee de doorlooptijd in alle aspecten van de bedrijfsactiviteiten wordt verkort, soms wel tot 80%.

De methode wordt door experts beschouwd als één van de pistes die westerse economieën kunnen bewandelen om de concurrentie van bijvoorbeeld de BRIC-landen te counteren.

Omdat QRM zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot een succesvolle strategietoepassing, groeide naar verluidt de behoefte aan een 'standaard' opleidingsprogramma met certificaat. Dat wordt vanaf nu, in samenwerking met QRM-bedenker Prof. Dr. Rajan Suri, in diverse landen internationaal uitgerold.

In Nederland worden de opleidingen ingericht door het QRM Management Center. Méér nog, het in Nederland ontwikkelde programma staat model voor andere landen.

"Ons programma is het dat wereldwijd erkend is", stelt perscoördinator Monika van Rijthoven van het Center in een aankondiging.

"Deelnemers die de opleiding en het examen met goed gevolg afronden, worden geregistreerd in een internationaal QRM‐register. Dit register ziet toe op de kwaliteit van de opleiding en waarborgt de juistheid van uitgegeven certificaten. Een toetsingscommissie, waar Prof. Dr. Rajan Suri deel van uitmaakt, houdt er toezicht op."

QRM Management Center zelf is voortgekomen uit een samenwerking tussen LeanTeam in Eindhoven en Censor Trainingen in Tilburg. Deze bedrijven waren al langere tijd bezig met Lean Manufacturing, de strategie die erop gericht is om zaken die geen toegevoegde waarde leveren aan het eindproduct te elimineren.

Dr. Rajan Suri, Emeritus Professor of Industrial Engineering van de Universiteit van Wisconsin-Madison, richtte Center for Quick Response Manufacturing in 1993 op en was er tot 2007 directeur.

Hij publiceerde twee boeken en een ontelbaar aantal artikelen in vak- en academische tijdschriften. Suri mag zich rekenen tot het handvol personen - waaronder Steve Jobs en Michael Dell - die opgenomen zijn in de Industry Week Manufacturing Hall of Fame.

Enige minpunt: in Vlaanderen zijn momenteel geen opleidingen gepland. "Maar het wordt internationaal uitgerold", verzekert Monika van Rijthoven.


ACHTERGROND
Bij QRM hangt veel af van de manier waarop de methode wordt toegepast. QRM vraagt van medewerkers actief met de strategie aan de slag te gaan en eigen verantwoordelijkheid te nemen, via kortere doorlooptijden in alle aspecten van de bedrijfactiviteit. Zoals bijvoorbeeld in de productie, maar ook in de commerciële dienstverlening (om concurrentieel te zijn met buurlanden), uit het oogpunt van margebehoud (vooral in crisistijd), met het oog op duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.



/p>